Quantcast
Channel: Marian Rujoiu
Viewing all 152 articles
Browse latest View live

Video – Fii tu însuți! Dar cum se face asta?

$
0
0
Vizualizari
114

Mi-am propus ca rubrica Power Talk să fie bilunară. Sper sa reușesc să mă țin de promisiune. În acest episod trei vorbesc pe scurt despre ”a fi tu însuti” Acest concept este interesant atât din punct de vedere al dezvoltării personale cât și profesionale până ne punem întrebarea: Dar cine sunt eu de fapt?

Vizionare plăcuta și folositi butoanele de sharing mai departe dacă v-a plăcut.

De asemenea dacă aveți alte întrebări la care va doriți răspunsuri postati-le aici!

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email


Poveste cu talc – Povestea boabelor de cafea

$
0
0
Vizualizari
802

Un discipol se vaita maestrului sau ca nimic nu-i iesea bine. Nu stia cum sa faca sa progreseze si se considera invins. Era obosit sa lupte fara a obtine nici un rezultat. Avea impresia ca de fiecare data cand rezolva o problema, aparea alta.
Atunci maestrul i-a spus:

- Vino cu mine in bucătărie!

Maestrul  luat 3 oale si le-a pus cu apa la fiert. Cand a inceput sa fiarba apa, a pus morcovi intr-una, oua in alta si un ultima niste cafea. Le-a lasat sa fiarba fara sa spuna un cuvant.
Discipulul astepta cu nerabdare, intrebandu-se ce vroia sa faca maestrul lui. Dupa 20 de minute, acesta a stins focul. A scos ouale intr-un castron, a scos morcovii intr-o farfurie si la sfarsit a pus cafeaua intr-o ceasca. Privindu-si discipolul il intreaba:

- Ce vezi aici?
- Oua, morcovi si cafea, a raspuns discipolul.

I-a spus sa atinga morcovii. El i-a atins si a observat ca sunt moi. Apoi i-a cerut sa ia un ou si sa-l curete de coaja. Atunci el a observat ca e foarte tare. Dupa care i-a cerut sa guste din cafea. Si el a inceput sa rada si sa soarba lichidul parfumat. Surprins si intrigat l-a intrebat pe maestrul sau sau:

- Ce semnificatie au toatea acestea maestre?

Atunci el i-a explicat ca cele 3 elemente au infruntat aceeasi adversitate: apa fiarta. Doar ca au reactionat complet diferit:

Morcovii s-au inmuiat si au devenit usor de sfaramat. Ouale au devenit foarte dure. In schimb cafeaua a schimbat apa.

- Care din aceste elemente te crezi tu? Cand adversitatea bate la usa ta, cum raspunzi? si-a intrebat discipolul.

- Esti un morcov, care pare tare, dar, cand fatalitatea si durerea te ating, te inmoi si iti pierzi taria?

- Esti un ou care incepe cu o inima maleabila, cu un spirit fluid, dar dupa un obstacolul, o separare sau o despartire, devine dur si inflexibil? Pe din afara nu te schimbi, dar pe dinauntru ai un suflet si o inima de piatra?

- Sau esti un graunte de cafea? Cafeaua schimba apa fiarta, elementul care-i cauzeaza durere sau suferinta. Cand apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasa cea mai buna aroma si savoare.

Iti doresc sa ajungi ca grauntele de cafea, ca atunci cand lucrurile nu sunt tocmai roz, sa poti reactiona pozitiv, fara sa te lasi invins de circumstante si sa faci in asa fel ca totul in jurul tau sa se amelioreze! Tu poti avea puterea sa schimbi lucrurile in loc sa te lasi invins.
Iti doresc ca intotdeauna sa fie o Lumina in fata drumului tau si a persoanelor care te inconjoara! Cand te gandesti la dezvoltare personala gandeste-te la esenta ta si cum o poti oferi mai departe.
Iti doresc ca intotdeauna sa poti iradia cu forta, optimismul si bucuria ta de a trai “dulcea aroma de cafea”, ca niciodata sa nu pierzi acest parfum pe care numai tu stii sa-l transmiti celorlalti! Iti doresc sa ai puterea de a trasforma orice ti se intamplă în ocazii de a darui, de a schimba, de a ajuta, de a ierta, de a iubi, de a incanta pe cei din jurul tau. Nu contează mărimea, contează puterea de a transforma folosind propria esentă. Nu trebuie nici asemenea morcovului sa te inmoi si sa te lasi invins si nici asemenea oului sa te împietresti, tu trebuie sa folosesti esenta ta pentru a schimba mediul.

Sau cum spunea Gadhi: Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email

Cum elimini usor stresul? (power talk – episodul 4)

$
0
0
Vizualizari
58

După cum v-am obișnuit vin cu un nou episod din seria Power Talk. În acesta vorbesc într-un mod total diferit de abordarea obișnuită. De exemplu cred că ”lupta cu stresul” o poți pierde. astfel dacă ai întrebări precum:

  • ce fac când sunt deprimat?
  • cum elimin ușor stresul?
  • care este sursa reală a stresului?
  • ce pot face rapid pentru a elimina stresul?
  • unde gresesc in managementul stresului?
  • ce-aș putea face mai bine in viitor?

sau rezumând:

ce faci atunci când ești stresat?

Vizionează clipul de mai jos și împărtășește-l și prietenilor

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email

poveste cu talc – Vulturul care nu putea sa zboare

$
0
0
Vizualizari
815

Un împărat a primit în dar doi vulturi frumoși.

Unul a fost antrenat, dar, despre celalalt i s-a spus că REFUZĂ să se dezlipească de creanga pe care stătea. Acesta nu zburase niciodată.

Unul dintre slujitori trebuia să se caţere în fiecare zi în copac să-i ducă de mâncare.

După ce a încercat în fel şi chip să facă vulturul să zboare de pe creangă, împăratul şi-a rugat supuşii să-l ajute.

Un bătrân înţelept s-a oferit să facă el asta şi, a doua zi când s-a trezit, împăratul a văzut vulturul zburând de colo-colo.

- Cum ai făcut? şi-a întrebat supusul

- A fost foarte simplu, Nu a trebuit decât să îi tai craca de sub picioare.

Așadar chiar și Vulturii au nevoie de un imbold pentru a începe să zboare.
Uneori imboldul poate însemna atunci când ni se taie o cracă de sub picioare.
Sau asemenea puilor de vulturi care pentru a fi învățați să zboare, mama lor îi împinge jos din cuib, în speranța că nu se vor prăbuși ci vor zbura.

Atunci când ai o problemă, ai două opțiuni: ori te prăbușești ori îți iei zborul! (Marian Rujoiu)

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email

Poveste cu talc despre ce ai putea construi in aceasta lume

$
0
0
Vizualizari
472

Doi fraţi care trăiau în gospodării alăturate au avut un conflict. A început cu o mică neînţelegere şi a luat amploare până când s-a produs dezbinare între cei doi. Totul a culminat cu un schimb de cuvinte dure, urmate de săptămâni de linişte…
Într-o dimineaţă, cineva a bătut la uşa fratelui mai mare. Când a deschis uşa a văzut un bărbat cu unelte de tâmplărie.

“Caut de lucru pentru câteva zile, a zis străinul. Poate aveţi nevoie de mici reparaţii aici, în gospodărie, eu v-aş putea ajuta”.
“Da, a zis fratele mai mare. Am ceva de lucru pentru dumneata. Vezi acolo, pe partea cealaltă a râului, locuieşte vecinul meu. Mă rog, de fapt este fratele meu mai mic. Vreau să construiesc un gard de doi metri înălţime, nu vreau să-l mai văd. Eu plec la câmp, la treburile mele, dar aş vrea ca până mă întorc diseară, dacă se poate, să fie gata”.

Tâmplarul a muncit mult, măsurând, tăind, bătând cuie. Aproape de asfinţit, când s-a întors de la câmp fratele mai mare, tâmplarul tocmai terminase treaba. Uimit de ceea ce vede, fermierul a făcut ochii mari şi a rămas cu gura căscată.
Nu era deloc un gard de doi metri. În locul lui era un pod care lega cele două gospodării peste râu.
Tocmai în acel moment vecinul lui, fratele cel mic, venea dinspre casa lui şi, copleşit de ceea ce vedea, şi-a îmbrăţişat fratele mai mare şi i-a spus:

“Eşti un om deosebit, să te gândeşti tu să construieşti un pod aşa de frumos după tot ce ţi-am spus şi ţi-am făcut! Iartă-mă, frate!”

Şi s-au iertat.
Tâmplarul, văzându-şi treaba terminată, începu să-şi adune uneltele ca să plece într- ale sale.

“Aşteaptă, stai, i-a zis fratele cel mare. Mai stai câteva zile. Am mult de lucru pentru dumneata”.
“Mi-ar plăcea să mai rămân, a spus tâmplarul, dar mai am multe poduri de construit…”

“OAMENII CONSTRUIESC PREA MULTE ZIDURI ŞI PREA PUŢINE PODURI”

autor: Isaac Newton

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email

Ce fac cu viata mea?

$
0
0
Vizualizari
457

Acesta este un email primit astăzi, lucru care m-a motivat sa vin cu un răspuns pe scurt la o întrebare grea

Buna Marian,

As vrea să-ți spun despre mine te urmăresc cu mare drag, as putea spune că sunt o fană a ta. Articolele tale mă inspiră și mă ajută în același timp. În acest moment conduc o echipă   …..

(prezintă detalii personale și profesionale despre job)

Ți-am spus toate aceste lucruri pentru a înțelege  exact în poziția care mă aflu. Aș putea spune că nu-mi displace ceea ce fac totuși o întrebare îmi tot vine în minte: Ce să fac eu cu viata mea ?

Îți mulțumesc și în cazul în care ai o opinie, mi-ar plăcea să mi-o împărtășești

cu drag,

Florina

Acesta este emailul și alegerea de a răspunde nu se datorează doar acestui email. De-a lungul timpului am primit din ce în ce mai des, sub diferite forme, aceeași întrebare. Recunosc, este o întrebare grea, de fapt grea este puțin spus. Evident eu nu pot deține răspunsul individual la această întrebare iar în același timp cunosc și răspunsul standard: urmează-ți pasiunea. Acest răspuns este adevărat, însă nu mă satisface.

Cei mai mulți oameni cunosc acest răspuns, totuși nu este de ajuns, pentru că apar întrebări de genul?

  • care-i pasiunea mea?
  • cum o aflu?
  • cum mi-o urmăresc?
  • ce fac cu facturile pe care le am de plată?
  • etc

Vă voi spune o scurtă poveste despre un călugăr și dorința de sens.

Un important om de afaceri cu foarte mulți bani realizează la vârsta de 55 de ani că nu a făcut nimic cu propria viață în ciuda faptului că situația materială i-ar fi permis să facă. A avut un moment în care a decis să renunțe la activitatea sa și a plecat în căutarea răspunsului. Întrebarea sa era strict legată de misiunea vieții sale. A călătorit mult a stat de vorbă cu fel și fel de oameni de la cei mai simpli la cei mai complicați sau învățați.

A ajuns într-un final la un călugăr și l-a întrebat:

Cum știu care este misiunea mea?

Atunci călugărul l-a poftit la o plimbare. Au mers de-a lungul râului până au ajuns la un loc unde apa era mai adâncă cât să ajungă până la brâu.

- Am să te rog să intri în râu cu mine.

Apoi după ce ai intrat, cam până la jumătatea albiei, călugărul  i-a spus:

- Ține-ți respirația și bagă te rog capul în apă.

Zis și făcut, omul băgă capul în apă și-și ținu respirația. Atunci călugărul îl apucă cu o forță uriașă de spate și-l presă și mai mult în apă. Speriat omul începu să se zbată din toate puterile și mai când să-și dea sufletul. Călugărul îl eliberă din strânsoare,  iar omul scoase afară capul disperat, cu pupilele dilatate, cu fața schimonosită și trăgând aer în plămâni cu disperare.

- De ce mi-ai făcut asta, vrei să mă omori, urlă umilul om, uitându-se cu disperare la călugăr!

- Fiule, ce-ți doreai mai mult acolo, când erai scufundat?

- Nu-mi doream nimic, vroiam doar să ies la suprafață să respir!

- Ei bine, atunci când îți vei dori să faci ceva atât de mult așa cum vroiai să respiri, abia atunci vei ști că ți-ai găsit misiunea!

Amândoi plecară și își văzură de drum!

Vedem aici nu o morală ci mai degrabă o lecție. Atât timp când ne întrebăm dacă A sau B ne este misiunea, înseamnă că aceea nu este misiunea. Atunci când o vom găsi cu siguranță vom ști. Practic dacă nu vom fi siguri sau nu vom ști, înseamnă că încă nu am găsit-o.

Mergând mai departe și reîntorcându-ne la emailul primit, cred că o parte din răspuns se află în povestea călugărului, iar o a doua parte într-o serie de întrebări pe care ți le poți pune. Se spune că nu există răspunsuri bune ci mai degrabă multe întrebări bune. Ca exemplu poți folosi întrebări precum:

  • Dacă aș afla că mai am un an de trăit ce aș face?
  • Ce activitate aș face chiar dacă nu aș primi nici un ban?
  • Ce pot schimba în viața mea astfel încât să simt că trăiesc?
  • Ce aș putea scoate din viața mea?
  • Ce aș putea aduce în viața mea?
  • Ce mă face să simt acel sentiment de autoîmplinre?

Lista poate continua și poate fi completată și personalizată. Mai mult poți face un pas următor, destul de necesar, mergi în practică și testează, cercetează află mai multe și experimentează. Destinul tău este unic, însă destinului tău trebuie să-i dai ocazia să se împlinească. Citește, intră în contact cu oameni noi, participă la cursuri, implică-te în diferite cauze, pictează, aleargă, ajută, etc. Fă și altceva decât ai făcut până acum, e simplu, iar atunci când vei găsi ceea ce cauți pur și simplu vei ști și vei simți acest lucru cu fiecare celulă a corpului tău!

Viața nu este despre ceva, este despre cineva, iar acel cineva ești tu! Cum spuneam într-un articol precedent: Ești cel mai bun din univers și eu îți pot demonstra asta!

La cat mai multe misiuni împlinite!

P.S. dacă vrei să împărtășești și altora acest articol poți folosi instrumentele sociale de mai jos, iar dacă vrei să rămânem în contact cel mai simplu este să te înscrii în lista mea personală folosind formularul de mai jos!

Îți doresc o zi plină de energie pozitivă, atât ție Florina, cât și ție care ai parcurs acest articol!

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email

Ce este si ce nu este dezvoltarea personală?

$
0
0
Vizualizari
393

Despre ce înseamnă dezvoltare personală cu adevărat

Dezvoltare personală, o expresie atât de frumoasă. Ideea este ca devine mult mai periculoasă decât frumoasă această idee . S-ar putea spune ca eu scriu despre dezvoltarea personală și țin cursuri pe asemenea teme. Aproape tot anul 2013 și la fel și în 2014 mi-am propus dincolo de administrarea afacerii (Extreme Training) să mă ocup de mine, adică de ceea s-ar putea numi dezvoltare personală. În acest timp am avut o serie de revelații despre ce este și ce nu este dezvoltarea personală. Mi-aș dori să citești acest articol chiar dacă pe alocuri ar putea să ți se pară inconfortabil. Voi fi foarte precis în clarifica ce este și ce nu este dezvoltare personală.

Este un lucru bun, de exemplu, să citești sau să participi la cursuri și vă îndemn să o faceți în continuare. Totuși dezvoltare personală înseamnă mai mult de atât, iar ceea ce văd în jur mă îngrijorează când văd că se pune semnul egal între asemenea lucruri și dezvoltare personală. Totuși, atunci când citești, când participi la cursuri, sau când citești bloguri de dezvoltare personală și vezi că nu se întâmplă nimic, cel mai probabil ar trebui să acționezi și din alt punct de vedere, care nu este opus acestor lucruri ci doar le completează armonios, problema intervine când nu se completează și veți vedea în continuare ce pericole ne pândesc.

Ce NU este dezvoltare personală?capcana - dezvoltarea personală

În acest articol voi vorbi despre ce înseamnă dezvoltare personală cu adevărat. Mi-am dat seama însă, că trebuie definit mai întâi ce nu este dezvoltarea personală pentru că întâlnesc tot mai des această confuzie. Și nu e vorba că facem o confuzie la nivel de concept, probleme este că se confundă prea des conceptul de dezvoltare personală cu idei care însemnă mai degrabă regresie personală decât dezvoltare personală.

1. Dezvoltarea personală nu este despre a citi cărți

Am întâlnit mulți oameni care confundă ideea de dezvoltare personală cu cititul. Nu spun ca cititul nu este bun, are și el rolul lui.  Problema intervine când nu se aplică nimic, atunci când cărțile sunt citite ca și cum ți-ai administra o pilulă de somn că nu mai poți să dormi. Să te trezești dimineața și să spui ca ai avut un somn excelent, este o iluzie, doar ți-ai păcălit creierul, în realitate ai probleme fizice sau psihice. dezvoltarea personala nu este despre cititul cărțilorAșa și cu cititul, nu trebuie să cădem în capcana că ne rezolvă ceva, nu ne rezolvă nimic, doar noi putem rezolva ceva, dacă vrem. Acum când scriu acest articol mă gândesc și la câțiva oameni care i-am întâlnit care ridică la rang de religie cititul. Să ne dăm cu părerea despre ce este cititul și ce înseamnă fericirea, ce înseamnă creșterea spirituală este o ideea total diferită de a fii fericit sau despre creștere spirituală. Ironic este că mulți oameni aruncă banii pe cărți crezând că asta e soluția. Mai este și cazul în care oamenii citesc iar drept singur rezultat judecă și ”psihanalizează” oamenii din jurul lor, uitând să-i ajute, să-i iubească sau să fie pur și simplu recunoscători. Aceasta este de multe ori cauza în care după ce citești o carte iți faci planuri de dezvoltare personală, întocmești liste, însă de ce oare 90% din acestea nu sunt puse în aplicare, de ce ne abandonam obiectivele de dezvoltare personală în cele mai multe cazuri?

2. Dezvoltarea personală nu este despre a participa la cursuri

Aceasta este o pagubă și mai mare. Participatul la cursuri e mai scump decât cititul cărților. Da, poți participa la cursuri dar asta nu e în sine dezvoltare personală. Sunt bune și cursurile de dezvoltare personală pentru că apoi îți poți lua un aer de deștept și poți povesti prietenilor ce progrese ai făcut și să justifici și față de tine investiția făcută. Poți participa la cursuri, dar să nu crezi că asta înseamnă automat dezvoltare personală. Ce poate fi mai rău decât a plăti ca să te minți că te dezvolți personal. Mi-aduc aminte privirea unui prieten care-mi înșira cu interes toate cursurile la care fusese. Cred în ideea de self help, numai că atunci când oamenii se așteaptă că self help înseamnă că cineva rezolvă problema din exterior deja nu mai e self help, este neajutorare. Apropo de prietenul meu, era într-o situație mai proastă decât înainte din toate punctele de vedere.

3. Dezvoltarea personală nu este despre a citi blogurile de dezvoltare personală

Într-un anumit fel și blogul meu ar putea fi numit de dezvoltare personală, drept pentru care nici pe al meu nu are rost să-l citești dacă nu aplici nimic. Dezvoltare personală nu este despre moduri interesante de a-și pierde timpul. Nu mai vorbesc de abundența experților de dezvoltare personală apăruți peste noapte care-ți fac sinteze traduse de dezvoltare personală. Aproape că a devenit gunoi 90% ce poți găsi pe internet pentru că prea mulți bloggeri suferă de lipsă de autenticitate. Ei spun că ceea ce scriu ei rezolvă problema. Ei bine, eu am întâlnit mulți bloggeri care au scris articole bine indexate în căutări, care însă nu și-au rezolvat nici lor problema respectivă. Sunt prea multe bloggeri care te învață creșterea spirituală dar care nu au experimentat niciodată așa ceva, prea multi care scriu despre cum sa te îmbogățești dar au conturile goale, prea muți care vorbesc de relații de cuplu dar nu au avut în viața lor o relație fericită mai mult de un an și tot așa. Atât blogurile, cât și cursurile, la fel și cărțile mi se pare că sunt luate uneori ca drogurile.

4. Dezvoltarea personală nu este despre citate și filme motivaționale

Întradevăr citatele și filmele motivaționale sunt frumoase, însă fix din motivele enunțate la punctele anterioare  reprezintă doar paravan pentru prea mulți oameni și continuă sa ne mențină sufletul găunos.

5. Dezvoltarea personală nu este despre gândirea pozitivă

Cine mă cunoaște știe că sunt o persoană pozitivă. Am fost și voi fi pozitiv, dar acest lucru nu are legătură cu dezvoltarea personală decât până la un punct, uneori chiar deloc. Uneori gândirea pozitivă, chiar ne încurcă dezvoltarea personală, drept pentru care la un moment dat devine doar ceva ce vedem că nu funcționează. Gândirea pozitivă nu te scoate din (….), eventual te ajută să ridici ochii, să vezi dacă este ceva de care te poți apuca să ieși, nimic mai mult. Gândirea pozitivă în sine nu-ți face viața mai bună, uneori chiar te ține blocat pentru că spui că totul e bine când de fapt viața trece pe lângă tine și n-ai realizat nimic.

Despre ce este atunci dezvoltarea personală dacă eliminăm cele 4 puncte de mai sus?

Ce înseamnă de fapt dezvoltare personală?

Dacă ne uităm la expresia dezvoltare personală vedem că reprezintă o combinați dintre două cuvinte: Dezvoltare + Personală

Atunci când facem multe lucruri (cum ar fi cele 5 puncte de mai sus) și nu se schimbă nimic în mod automat nu putem vorbi de dezvoltare, ci mai degrabă de intenție personală, simulare personală. Așadar lipsa efectelor anulează conceptul că ne-am dezvolta personal. Dezvoltare personală este acțiunea de a se dezvolta și rezultatul ei.

În al doilea rând expresia dezvoltare personală include cuvântul ”personală”. Așadar acest concept este destul de clar, este ceva personal, iar de regulă ideea de personal este legata de ceea ce faci, ceea ce simți sau ceea ce ești. De exemplu atunci când spui că ”e ceva personal” te referi în primul rând la valoarea emoțională pe care o are acel lucru pentru tine, sau uitandu-ne in dex vedem că personal înseamnă: Care aparține unei anumite persoane.

 1. Dezvoltarea personală este despre ceea ce facidezvoltare personală este sa fii prezent in viata ta

Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultate de creștere interioară. Dacă la sfârșitul anului nu simți cum acțiunile tale ți-au clădit personalitatea, că te-ai centrat în sine înseamnă ca nu este dezvoltare personală. Dezvoltare personală înseamnă a închide o carte și a trece la acțiune. Cred că viața începe acolo unde se termină zona de confort și uneori trebuie să acționăm diferit pentru a avea rezultate diferite. Abia atunci când ne înlocuim obiceiurile proaste cu unele mai bune, atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc interior putem spune că ne dezvoltăm personal. Dezvoltare personală înseamnă a părăsi tribuna, a coborî în terenul vieții și a începe să trăiești cu adevărat.

2. Dezvoltare personală este despre ceea ce simți

Mulți văd, puțin înțeleg. Mulți înțeleg puțini simt. Atunci când vei practica recunoștința, empatia, iubirea, devotamentul vei simți ce însemnă cu adevărat a simți. Atunci când vei ști ce vrei să faci cu viața ta, când vei ști care este sensul vieți tale, vei elibera acele sentimente unice. A te bucura de lucrurile simple, a fi capabil să simți compasiune înseamnă dezvoltare personală. A te bucura de fiecare clipă sau a fii capabil să  te stresezi mai puțin tot dezvoltare personală înseamnă. Atunci când vei simți că fiecare celulă a corpului simte viața și ceea ce te înconjoară abia atunci poți spune ai trecut la nivelul următor, că te dezvolți personal.

3. Dezvoltare personală este despre ceea ce ești

Cine ești cu adevărat? Atunci când suntem întrebați cine suntem obișnuim să ne spunem numele. Apoi la întrebarea: cum te-ai descrie în câteva cuvinte..descriem o serie de banalități sau lucruri care nu comunică nimic despre interiorul nostru. Cotidianul ne-a aruncat pe o pantă în care suntem tot mai goi, cum spuneam mai sus, cu un suflet tot mai găunos. A vorbi despre cine suntem înseamnă a vorbi despre convingerile noastre, despre lucrurile în care credem, despre ceea ce ne mână să facem această lume un loc mai bun. Găsești aici un exercițiu de dezvoltare personală care ți-ar putea răspunde la întrebarea cine ești. Îl poți face și vezi apoi ce simți. De asemenea te poți întreba dacă îți folosești potențialul cu adevărat, dacă ai convingeri care te limitează sau care te ajută. Dacă vrei sa-ți schimbi convingerile am conceput un exercițiu puternic pe care îl poți face aici. Așadar dacă azi ești exact ca și ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat. Dezvoltare spirituală și dezvoltare personală este să poți deveni mai luminos, mai bun, mai fericit decât ieri. Să poți observa un progres în direcția care tu ți-o dorești. Așadar întreabă-te: cine ești acum, cine ai fost în urmă cu un an? Ce diferență vezi?

Am fost conștient că scriind acest articol o să-mi atrag suficiente antipatii.

Unul din lucrurile pe care mi le doresc de la această viață, chiar dacă sună ciudat, este ca atunci când nu voi mai fi această lume să fie un loc mai bun decât a fost înainte să mă nasc. Vreau sa-mi aduc o contribuție în acest sens și am ales o cale, aceea de a spune adevărul atunci când îl văd. Sunt mulți oameni de valoare în mediul online, și cred că putem face ceva diferit de lumea politică care doar simulează diverse poziții în permanență. Dacă dorești să mă sprijini în acest demers trimite acest articol mai departe asa cum ți-ar face plăcere. Cred că doar fiind onești cu noi putem aduce o contribuție la ceea ce se numește dezvoltare personală astfel încât oamenii cu care intrăm în contact chiar să se dezvolte personal.

Varianta îngustă de a privi acest articol este să presupui că afirm că cititul sau participatul la cursuri nu ajută la nimic. Nu aceasta este ideea articolului.  Sunt lucruri care ajută, însă dezvoltarea personală este mult mai mult de atât este un proces interior, de dezvoltare interioară în primul rând. O să scriu la un moment dat și cum ne pot ajuta cărțile sau cursurile, însă este necesar mai înainte de toate să știm că ele sunt doar instrumente ajutătoare, schimbarea, dezvoltarea personală, dezvoltarea spirituală fiind un proces despre tine în relație cu tine înainte de toate!

Închei cu un îndemn, să facem mai mult, să simțim mai mult și să fim mai mult! Doar așa putem vorbi de dezvoltare personală.

Dacă nu știi cât valorezi vei lăsa nepricepuți să decidă asa!

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email

Arta de a trai si lucrurile importante in viata – povesti cu talc

$
0
0
Vizualizari
298

Arta de a trai este conectata la lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Sunt povesti cu talc care ne inspiră, care ne pot face mai vigilenți, mai atenți la lucrurile pe care le știm dar care ne scapă din vedere.  Sunt multe povesti cu talc despre arta de a trai, eu însă am ales una care de obicei se folosește în cursurile de Time Management pentru a ajuta cursanții să distingă lucrurile importante in viata lor personală sau din viața profesionala, pentru a putea apoi să prioritizeze.. Cred că arta de a trai poate fi educată, este nevoie doar de conștientizare, o decizie în acest sens și acțiune.

Poveste cu talc despre arta de a trai și lucrurile importante din viața noastră.

Un profesor de filosofie  dorind să vorbească studenților săi despre arta de a trai, stătea în faţa clasei având pe catedră câteva lucruri.arta de a trai - lucrurile importante din viata

Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu pietre de dimensiuni mari. I-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin şi aceştia au convenit că era plin.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor.

Pietricelele au umplut golurile dintre pietrele mari. I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul era plin iar aceştia au fost din nou de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stătea treaba iar aceştia au răspuns în cor “Pliiin!”

Profesorul a scos de sub catedră două ceşti cu cafea pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenţii au râs.

După ce hohotele s-au domolit profesorul a spus:, “Acum aş dori să înţelegeţi că acest borcan reprezintă viaţa voastră, reprezinta arta de a trai. Pietrele mari reprezintă lucrurile importante din viata pentru voi: familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre. Dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viaţa voastră tot ar fi tot plină.

“Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, serviciul, casa, maşina, partea financiară, însă nu atât de importante ca cele dintâi. ”

“Iar nisipul e restul lucrurilor mărunte, care nici măcar mâine nu vor mai continua, agitația inutilă, stresul, etc

“Dacă veţi începe cu nisipul, apoi cu pietricele nu veţi mai avea unde să puneţi pietrele mari.”

“La fel şi în viaţă, dacă îţi iroseşti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.”

“Acordă atenţie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Stabileşte-ţi priorităţile, restul e doar nisip.”

arta de a trai insemna sa-ti faci timp si pentru a bea o ceasca de cafea cu un prietenUnul dintre studenţi a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două ceşti de cafea.

Profesorul a zâmbit “Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa ta, e loc întotdeauna pentru două ceşti de cafea, împreună cu un prieten…”

Arta de a trai este simplul mecanism în care trebuie să punem în viața noastră mai întâi lucrurile importante.

Întotdeauna suntem prinși în transa cotidiană care ne oprește din ceea ce am putea fi, din ceea ce am putea deveni.

Osho despre arta de a trai si lucrurile importante din viata

Cum spuneam într-un articol anterior tu esti cel mai bun din univers. Ne stresăm prea mult, cu lucruri inutile fără să realizăm că de fapt ne îndreptăm cu pași repezi spre moarte. Clipele trec, însă iluzia unui mâine ne păcălește și ne menține într-o situație din care unii se trezesc la 25 de ani, alți la 60 de ani, iar alții niciodată. Paulo Coelho spunea foarte frumos că Atunci când voi întâlni moartea vreau să mă găsescă viu. Cât de vii suntem? Cât de mult ne trăim viața. Viața trăită cu intensitate cred că este modul în care suntem recunoscători că ne-am născut, că respirăm că iubim, că privim toate lucrurile prin lentila bucuriei. Arta de a trai este surprinsă și de un citat celebru a lui Osho: Omul moare pe la 30 de ani și este îngropat pe la 70 de ani.

Mergând în profunzime cred că sunt și soluții complicate atunci când ne gândim la arta de a trai, însă eu sunt adeptul soluțiilor simple.

  1. PASUL UNU – Ia decizia radicală că vrei să-ți trăiești viața și să te ocupi de lucrurile cu adevărat importante pentru tine ori care ar fi acestea. Decizie radicală înseamnă să nu iei în calcul altele opțiuni, ci să decizi cu toată ființa ta că așa îți vei trăi viața. Deciziile radicale sunt cele alegeri care-ți schimbă viața și este o certitudine că doar schimbându-ți modul de a gândi îți poți schimba viața, iar o decizie radicală înseamnă o restructurare a modului de a gândi și de a simți.
  2. PASUL DOI – Începe ACUM și acționează MASIV. Nu mâine, nu poimâine, nu de la anul. Acționează acum la scară mare. Îți ofer și un scurt videoclip despre acțiune care sper să devină o sursă de inspirație pentru tine. Lasă teoria și treci în teren, cum se spune în limba română: mișcă-ți fundul și treci la treabă. Dacă te gândești serios la dezvoltare personală, am scris un articol lămuritor despre ce înseamnă și ce nu înseamnă dezvoltare personală, iar unul din lucrurile importante este legat de acțiunile pe care le faci în primul rând. Găsești pe blogul meu un video despre ce presupune mai exact acțiunea masivă.

Care sunt lucrurile importante in viata ta pentru tine?

  • iubirea,
  • sănătatea
  • familia,
  • prietenia
  • să aduc o schimbare pozitivă în lume?

Acum întrebarea grea și pentru mine și pentru voi este să vedem în ce măsură se văd în activitățile zilnice aceste priorități sau acelea pe care tu le-ai definit pentru tine? Cred și sper că la mine se văd, fără a avea pretenția vreodată că sunt perfect. Asemenea povesti cu talc au multe înțelesuri. Poți să o citești ca soț sau ca soție, poți să o citești ca leader, poți să o citești ca angajat, iar cel mai simplu este s-o citești din punct de vederea al time managementului. Te ajuta să prioritizezi. Însă în orice fel am privi lucrurile este vorba de arta de a trai mai fericit, mai relaxat, mai autoîmplinit.

Arta de a trai înseamnă abilitate de a pune lucrurile importante pe primul loc, lucruri care de obicei nu sunt lucruri.

Arta de a trăi este conectată cu fericirea și sunt și obiceiuri simple care ne fac mai fericiți.

Iti ofer si o lista de obiceiuri care te pot face mai fericit, iar pentru mai multa inspirație descarca  E-bookul gratuit care detaliază cele 13 obiceiuri care ne fac mai fericiti.

arta de a trai - 13 obiceiuri care ne fac mai fericiti si ne focuseaza pe lucrurile imortante in viata noastra

Arta de a trai nu este dedicată doar celor aleși.

Arta de a trai are mecanisme simple și doar pentru ca o fac prea putini oameni se numește artă. Uitați-vă la copii, ei pot face acest lucru, și noi am fost cândva obișnuiși, este nevoie doar să ne reactivăm, să recunoaștem lucrurile importante din viața noastră și sa trăim în congruență cu noi înșine și aceasta se numește arta de a trai.

Pentru voi ce este arta de a trai? Lăsați un scurt comentariu folosind formularul de mai jos!

Înscrie-te acum în lista mea personală si primesti gratuit prin email


Poveste cu talc despre ambitie!

$
0
0
Vizualizari
8040

Am scris în nenumărate rânduri despre a privi viața ca pe un joc si despre ambitie in diferite forme. Am enunțat și două categorii de jocuri și anume, Jocul Succesului și Jocul Insuccesului. Inainte  de toate te invit sa vizionezi clipul de mai jos.

Cum fac unii oameni de reușesc, iar alții nu? Sau cum fac unii oameni de pierd mai puțin sau mai mult? Fiecare dintre noi are dreptul moral de a-și alege modul în care vrea să trăiască. Poți să ai un job de execuție, să aștepți salariul la sfârșitul lunii, să trăiești liniștit zeci de ani. Poți să alegi să trăiești într-o casă și să ai câțiva copii care iți vor bucura serile și weekendurile. Nimic rău în a trăi în acest fel, ba din contră sunt foarte multe motive pentru a alege un asemenea stil de viață.

Există însă și o altă categorie de oameni în care ma regăsesc și eu, anume, a acelora care aleg să joace jocul perseverenței. Perseverență înseamnă să te bucuri de fiecare pas pe care îl faci, să trăiești fiecare clipă și în același timp să-ți dorești mai mult. Alege să lupți! Alege să-ți aperi drepturile și să câștigi mai mult! Vrei un salariu mai mare, vrei copii care să meargă la cele mai bune școli, vrei să vezi cât mai multe locuri de pe planetă? Vrei recunoaștere socială?

În acest al doilea caz unul dintre ingredientele succesului este perseverență si ambitie. Perseverența apare atunci când majoritatea oamenilor se opresc dar tu continui. Continui să lupți, continui să depui un efort, continui să fii optimist, continui tot ce poate fi continuat. Zâmbești, inspiri adanc te bucuri și mergi mai departe. Pe măsură ce vei merge mai departe, vei avea mai multe motive de a te bucura și de a te simți împlinit. Trebuie să recunoaștem, că acest joc al perseverenței este unul unde nu ai garanția rezultatului, ai însă o probabilitate mai mare de a reuși decât oamenii obișnuiți.

Încurajează-te permanent și lasă-i pe ceilalți să te încurajeze. Îndepărtează-i de lângă tine pe cei care nu-ți acordă credit și care parcă au trecut în fișa postului să te descurajeze permanent. Surprinzător, de foarte multe ori cei care te descurajează sunt prietenii.

Scriind articolul de fata mi-am adus aminte o parabolă drăguță despre un iepuraș

Poveste cu talc despre ambitie

Trei iepurași se plimbau prin padure. La un moment dat unul dintre ei cade într-o groapă destul de adâncă. Cei doi iepurași de pe margine au inceput să strige:

– Vai, acolo o să rămâi, nu o să reușești niciodată!

Iepurașul căzut în groapă începu să se căznească să iasă. Începu să se zbată și să se agațe de margini în dorința disperată de a ieși din groapă. Cei doi iepurași rămași la suprafață, niciodată nu mai vazuseră un asemenea necaz și erau siguri că iepurașul căzut nu o să reușească niciodată, astfel că au început să-i spună iepurașului:

– Nu o să reușești niciodată!

Pe măsură ce iepurașul încerca mai mult, ei repetau același lucru, ei se agitau și mai tare și îi spuneau că nu o sa reușească niciodată!

După zeci de minute în șir de strigături și încercări, iepurașul reuși să iasă.

O așa grozăvie iepurașii nu mai văzuseră până atunci și-l întrebară:

– Vai iepurașule, dar cum ai reușit?ambitie so perseverenta poveste cu talc

– Am reușit!

– Ai reușit, dar cum?

– Am reușit!

– Măi iepurașule tu nu ințelegi ce spunem?

– Am reușit și vă mulțumesc pentru încurajări, fără voi nu aș fi reușit niciodată!

Iepurașul nostru cel căzut în groapă era surd. El nu auzise cuvintele nici o clipă și a interepretat strigătele și agitația de pe marginea gropii drept încurajări. Iepurașul nostru nu ar fi reușit niciodată dacă ar fi auzit descurajările de pe margine

Morala:

Trebuie să fi surd atunci când ceilalți te descurajează și să interepretezi orice gest ca pe o incurajare și să continui să perseverezi în a-ți atinge obiectivele. Aceasta se numeste ambitie.

Fiecare dintre noi simte că merită mai mult. Trebuie să elimini orice sabotor din viața ta și din gândurile tale. Perseverența îți va da energia, energia îți va da optimismul, optimismul îți va da bucuria, iar bucuria îți va arata drumul. După ce vei ști drumul poți să fii perseverent, intri în acest cerc virtuos, care este aproape un pepetuum mobile. Poți alege să fii iepurașul de pe margine sau poți să alegi rolul celui care dorește mai mult. Poți să vrei mai mult de la viața personală, de la viața profesională, poți să-ți faci o viață mai colorată, mai plăcută și cu satisfacții infinite. Poți să simți că ai puterea de a face acest lucru și alege să faci un prim pas. Când ceva nu funcționează, ambitie perseverența nu înseamnă să continui, ci să încerci altceva.  Dacă tu crezi că poți, ai dreptate, dacă tu crezi că nu poți din noi ai dreptate!

:)

The post Poveste cu talc despre ambitie! appeared first on Marian Rujoiu.

Gândirea pozitivă – 4 căi prin care poate fi antrenată

$
0
0

Gândirea pozitivă este și va fi un instrument prin care oamenii își pot atinge măreția, obiectivele sau succesul. În același timp, există și o categorie consistentă de oameni care consideră gândirea pozitivă ca fiind apă de ploaie, un mod prin care ne mințim singuri.

Sunt, într-adevăr, momente în care gândirea pozitivă ne încurcă. Însă sunt și momente în care gândirea pozitivă ne ajută. Așadar, ușor poate fi trasă concluzia că abordările extremiste de tipul gândirea pozitivă este totul sau gândirea pozitivă este un mare bullshit, cred că sunt abordări periculoase, prea puțin constructive și cred că realitatea infirmă în fiecare moment ambele ipoteze. Gândirea pozitivă și cea negativă sunt doar concepte, însă când încercăm să punem totul sub umbrela unui concept și absolutizăm, găsim exemple care ne infirmă teoria, oricare ar fi ea.

Dacă ar fi să ne gândim la bani, un subiect sensibil, sunt persoane care  având o gândire pozitivă  au reușit să piardă toate economiile de-o viață investind într-un business, așadar gândirea pozitivă nu este totul. La fel, sunt și persoane care având o gândire pozitivă au reușit să înmulțească 100 euro la o sumă de 1000 euro investind-o într-un business.

Așadar lucrurile nu trebuie privite ca albe sau negre, abordarea pe care v-o propun este una realistă și anume cum să ne dezvoltăm și să ne  construim gândirea pozitivă astfel încât să generăm cele  mai bune rezultate. Cum spunea Churchill, oricât de frumoasă ar fi strategia, din când în când ar trebui să ne mai uităm și la rezultate. Strategia pe care v-o propun este una a gândirii pozitive bazată pe rezultatele pe care le poate genera și nu doar la o gândire pozitivă în sine decuplată de la realitate.

Gandirea pozitiva - asteapta-te la ce este mai bine

1. Gândirea pozitivă – Așteaptă-te la ce este mai bine și pregătește-te pentru ce este mai rău.

Pentru prima dată am citit această idee în cartea Extreme Spirituality scrisă de  Tolly Burkan, fondatorul institutului de Firewalking, Extreme Spirituality. Mi s-a părut o abordare puțin ciudată și o contradicție. Cum adică să mă aștept la ce este mai bine și să fiu pregătit pentru ce este mai rău?

Apoi am participat la un training spectaculos sub egida Instititutului condus de el devenind eu la rândul meu trainer certitificat internațional în firewalking, board breaking, Arrow Breaking, Steel Bar Bending with your Throat, Walking on Broken Glass  etc. Abia atunci am făcut click a ceea ce înseamnă cu adevărat această idee puternică a așteptărilor bune și a pregătirii pentru ce este mai rău. Așteptându-te la ce este mai bine ai un set-up mental care te pune în acțiune, care îți permite să vezi oportunitățile, care îți dă forță și energie să intri în acțiune. A te aștepta la ce este mai bine îți permite să fii perseverent, să vezi dincolo de pătrățica ta, să acționezi la scară mare. Atunci când îți vei seta un anumit tip de așteptări, creierul tău va căuta în mod automat în jur fapte, oameni și lucruri care se potrivesc cu așteptările tale – este o tendință naturală.

De exemplu, atunci când conduci o mașină de o anumită marcă și o anumită culoare, vei observa în trafic ușor mașini din aceeași categorie din simplul motiv că avem un creier care găsește în mod automat lucruri care ne sunt familiare, identice cu noi sau care ni se potrivesc. La fel și cu așteptările, dacă mintea ta se așteaptă la ce este mai bine va identifica ușor în jur resurse care corespund cu așteptările și le va folosi. Acesta este și motivul pentru care unii oameni văd oportunitățile, iar alții nu. Cei dintâi se așteaptă să le vadă, iar cei din a doua categorie nu, iar efectul este de la sine înțeles. Cum spuneam într-un articol anterior, nu poți avea rezultate mari având așteptări mici.

Apoi, elementul doi, pregătește-te pentru ce este mai rău, poate fi o revelație dacă este bine înțeleasă. A fi pregătit pentru ce este mai rău este partea sănătoasă a gândirii pozitive. Atenție, nu înseamnă să te aștepți să eșuezi, ci înseamnă să-ți iei sistematic toate măsurile pentru a preveni un dezastru în ceea ce privește deciziile pe care vrei să le iei. Prin urmare ia în calcul posibilitatea de a eșua pentru că pur și simplu există această posibilitate. Anticipezi, iei măsuri pentru prevenire și mergi mai departe.

Acest “pregătește-te pentru ce este mai rău” mai are o componentă cheie și anume acceptarea sau asumarea că lucrurile ar putea să nu iasă. Dacă-ți asumi mental și emoțional că lucrurile ar putea să nu iasă apare responsabilizarea și asumarea, iar acesta poate fi exact acel moment care declanșează eliberarea minții de stres.  Această asumarea duce la eliminarea zgomotului mental. Iau un exemplu pentru a mă face înțeles. Dacă eu mi-am propus să scriu o carte care să devină bestseller m-am și pregătit pentru ce este mai rău și anume că această carte ar putea să nu fie un succes. Totuși, și aici intervine frumusețea acestei abordări, odată ce am acceptat această posibilitate, merg înainte focusându-mă pe așteptări pozitive. Sunt pregătit pentru orice, îmi asum orice, iar mintea mea devine relaxată odată ce mi-am asumat acest lucru. Mintea mea este liberă, iar toată energia mea se va duce către îndeplinirea rezultatului. Așadar, întrebându-te care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla și asumându-ți acest lucru, mergi mai departe liber.

Am observat că mulți oameni rămân în loc pentru că anticipează ce poate fi mai rău si se opresc că nu-și pot asuma riscurile sau acționează discret generând rezultate mici. Insă, odata ce ți-ai asumat lucrurile se schimbă radical. Plecând de la exemplul de mai sus cu bestsellerul, ce poate fi mai rău? Un timp pierdut și un efort inutil sau poate doar o carte în plus în biblioteca personală. Pot accepta acest lucru? Dacă da, atunci zâmbesc și am un set-up mental plin de forță pentru că nimeni și nimic nu mă mai poate opri. Dacă cineva îmi spune: nu vei reuși, este prea greu etc., eu știu deja aceste lucruri și mi le-am asumat deja, așadar pot continua liniștit plin de forță, așteptându-mă la ce este mai bine.

Acesta este primul mod prin care iți poți antrena gândirea pozitivă, creează-ți așteptări mari și asumă-ți din capul locului ca se poate întâmpla orice. Poți face acest lucru și cu lucrurile mari și cu cele mici și cu viața personală și cu viața profesională. Acest “a te aștepta la ce e mai bine și a fi pregătit pentru ce este mai rău” te ajută inclusiv să elimini ușor stresul. Testați și veți vedea rezultate miraculoase. Și nu glumesc când spun miraculoase.

gandirea pozitiva - oamenii de succes

2.    Înconjoară-te de oameni cu gândire pozitivă care au realizat ceva.

Sigur pentru tine care citești această idee nu este o noutate, anume că cine se aseamănă se adună. Ce mi-aș dori este să înțelegi că noi ca oameni cunoaștem multe lucruri, însă trecerea la acțiune este cheia, adică să faci ceva consistent în acest sens, un demers proactiv. Adică petreceți timpul cât mai mult cu oameni care nu doar că au o gândire pozitivă, ci care reprezintă un model pentru ceea ce vrei să devii.

Unul dintre secretele atingerii obiectivelor este să nu mai ai pretenția că inventezi roata. Atunci când vrei să devii într-un anumit fel, cel mai ușor mod de a genera schimbări interne considerabile este să te expui unui mediu asemănător cu ceea ce ai vrea să fii. Se numește modelare pe de o parte, adică iei anumite modele (oameni), vezi ce fac ei, faci și tu și mărești probabilitatea de a ajunge ca ei.

Sistemul încercare-eroare este bun pentru că încercând și greșind înveți. Totuși, nu ai suficient timp pentru a face toate greșelile din lume, astfel că  mult mai simplu este să le cunoști în prealabil și chiar dacă vei greși să nu faci atât de multe greșeli. La fel și cu lucrurile bune, înconjurându-te de oameni asemănători cu ceea ce vrei să devii, de oameni puternici, poți vedea la ei anumite modele care funcționează deja și poți încerca și tu. Mai simplu de atât nu se poate. Evident nu este totul însă este una dintre căile cele mai ușoare pe care eu le cunosc pentru dezvoltarea gândirii pozitive.

gandirea pozitiva - cine trebuie sa devii

3.    Gândirea pozitivă și atingerea obiectivelor.

Evident, dacă observi progrese, vei fi mai motivat în acțiunile următoare, iar gândirea ta pozitivă se va amplifica. Cu cât vei vedea mai multe rezultate, cu atât vei fi mai motivat și vei avea mai multă încredere în tine și vei deveni mai pozitiv. Problema este alta și-ți spuneam la începutul articolului că doresc să-ți ofer instrumente consistente prin care să-ți dezvolți gândirea pozitivă astfel încât să generezi rezultate. Am scris mult despre atingerea obiectivelor și am ajutat oamenii să-și atingă obiectivele. Acum vreau să aduc în discuție o greșeală, un pas care odtă ce l-am omis, lucrurile se complică. Selef help-ul are la bază o schemă simplă:

  1. Stabilește ce vrei
  2. Fă-ți un plan
  3. Acționează
  4. Schimbă dacă ceva nu funcționează

Mai simplu de atât nu se poate. Totuși, cum se face că nu toți oamenii pot? Dacă este așa de simplu, de ce nu toți oamenii ajung la aceleași rezultate? Am pus o întrebarea grea care are multe răspunsuri și poate fi subiectul unei cărți. Acum o să mă rezum la una dintre cele mai importante idei și anume un mic pas pe care trebuie să-l faci înainte de a-ți face un plan, adică din start.

De exemplu, dacă am merge în lumea mașinilor, presupunem că o mașină are suficientă personalitate încât îți dorești să atingă 200 km la oră. Totuși, dacă are doar 60 CP (cai putere), oricât de multă gândire pozitivă ar avea și oricâte planuri și-ar face și oricât ar acționa, cel mai probabil își va omorî motorul încercând pentru că pur și simplu nu are capacitatea necesară.

Așa se întâmplă și cu obiectivele. Mulți oameni eșuează pentru că, spus în limba română, nu au suficientă capacitate să-l îndeplinească și, dacă vei privi în jur, vei vedea imediat câte cazuri sunt. Norocul nostru, al meu și al tău, este că nu suntem mașini, ci suntem o infinitate de potențialități cu o infinitate de posibilități care dispunem de o infinitate de resurse interne și externe. Astfel că  înainte de a trece la întocmirea unui plan, cum spuneam mai sus, privește la obiectivele tale, la ceea ce-ți dorești, așteaptă-te la ce e mai bine, pregătește-te pentru ce este mai rău și mai fă ceva! Pune-ți întrebarea: Cine ar trebui să devin pentru a fi capabil să ating aceste obiective? Cum arată o persoană capabilă să atingă aceste obiective? Cum ar trebui să fie, să arate, să simtă, să gândească?

Spuneam că suntem norocoși că nu suntem mașini și așa este pentru că e simplu: dacă vrem să atingem 200Km/h este nevoie să devenim o mașină mai puternică, un Audi sau poate un Porsche, de exemplu. Abia apoi facem planul și trecem la acțiune. Există o persoană capabilă să ducă un obiectiv la îndeplinire și simpla întrebare cine trebuie să devin pentru a fi capabil generează o schimbare de paradigmă. Poate trebuie să devii o persoană care are relații, poate trebuie să devii o persoană cu încredere în sine, poate trebuie să devii o persoană care are anumite cunoștințe sau poate trebuie să devii o persoană plină de energie pozitivă.

Îți place sau nu, de cele mai multe ori trebuie să devii altcineva pentru a fi capabil de a realiza altceva decât ai realizat până acum. Exact ca la computere, dacă vrei ca un calculator să meargă mai repede, îi poți schimba anumite componente, cum ar fi procesorul. Sau poate, dacă vrei ca laptopul tău să facă un lucru diferit decât până acum, trebuie să instalezi un alt soft sau poate un soft care face specific un anumit lucru.

Gândire pozitivă nu înseamnă să mergi ca nebunul către atingerea obiectivelor, ci o poți face elegant maximizându-ți șansele de reușită făcându-ți un ”update” înainte de toate. Am observat că sunt și oameni care-și fac griji nejustificate că-și pierd identitatea, că ei nu sunt așa, bla, bla, bla. În limba română, este doar frica de a deveni mai bun sau poate frica de eșec. În esență râmânem aceiași, ce propun este doar să ne folosim la maxim potențialul, să recunoaștem acest potențial și să-l amplificam. Trebuie să ne facem un update la modul de gândi, de a fi, de a simți și de a acționa. Avem nevoie de un set-up mental diferit. Acum, dacă ne uităm la cei 4 pași celebri ai self-help-ului, vedem ușor că fără acest pas, să-l numim 1.1– Întreabă-te cine trebuie să devii pentru a fi capabil să duci la îndeplinire obiectivul, se explică foarte ușor de ce unii oameni ating obiectivele, iar alții nu. Unii sunt în stare, altora nu le este simplu. Însă, anticipând, poți lua în calcul cine trebuie să devii înainte de toate. Apoi, în funcție de răspunsurile pe care ți le dai, poate este nevoie să faci anumite lucruri pentru a deveni capabil, iar aceste lucruri pot fi incluse în planul tău de acțiune fără nicio problemă.

  1. 1. Stabilește ce vrei + 1.1 Stabilește ce fel de persoană trebuie să devii pentru a-ți atinge obiectivele
  2. Fă-ți un plan
  3. Acționează
  4. Schimbă dacă ceva nu funcționează

Întorcându-ne la gândirea pozitivă și atingerea obiectivelor, gândirea pozitivă nu înseamnă că poți face orice pur și simplu, gândirea pozitivă înseamnă că ești capabil să devii persoana care poate face orice. Nu poți face abstracție chiar de elementul principal și anume infinitatea de potențialități ce sălășluiește în interiorul tău, pur și simplu o faci și atunci șansele să-ți atingi obiectivele cresc considerabil. Prin urmare, dacă vrei să nu-ți mai pierzi energia și să nu te mai demotivezi, antrenează-ți gândirea pozitivă în mod inteligent.

gandirea pozitiva si schimbarea convingerilor

4.    Leagă-ți gândirea pozitivă de convingerile tale.

Dacă te-ai gândit să-ți antrenezi gândirea pozitivă și vrei ca lucrurile să funcționaze, trebuie să mai conștientizezi ceva și anume că gândirea pozitivă nu există în sine. Gândirea pozitivă (de cea care generează rezultate vorbesc) este de fapt un sistem. Gândirea pozitivă este rezultatul a ceva, ea nu se întâmplă pur și simplu, independent de alți factori. Gândirea pozitivă nu există izolat.

Gândirea pozitivă este, de fapt, rezultatul unui set de convingeri pe care le avem. Poate ați mai auzit ideea că dacă-ți schimbi modul de a gândi, îți poți schimba viața. Așa este, însă viața se poate schimba și în bine, și în rău. Pe scurt, ce sunt convingerile? Sunt acel set de idei, presupoziții, credințe după care ne ghidăm viața și acțiunile.

De exemplu, dacă ai interacționat mai mult timp cu o persoană ți-ai format o părere despre acea persoană. Poate crezi că este o persoană în care nu poți avea încredere. Posibil să ai dreptate și nu este neapărat un lucru rău. Având această convingere, că este o persoană în care nu poți avea încredere, toate acțiunile pe care le faci și au legătură cu acea persoană vor avea în spate această convingere. De exemplu, dacă semnezi un contract cu acea persoană îl citești cu mare atenție, dacă îți face o promisiune te aștepți să nu se țină neapărat de cuvânt, evident nici nu-ți îți vei petrece timpul cu ea la o cafea decât dacă trebuie, și așa mai departe. Practic, convingerea ta ți-a modificat întregul comportament legat de această persoană și, repet, nu este neapărat un lucru rău pentru că te ține la adăpost. În acest fel te protejezi pe tine.

Dacă ne uităm la toată viața noastră, observăm ușor că toată viața ne este ghidată de anumite convingeri. Convingerile nu sunt în sine bune sau rele, ci pur și simplu există, ele ne construiesc identitatea noastră și urmare a lor alegem să facem anumite acțiuni, să nu facem altele, și tot așa. Ori de câte ori vă surprindeți spunând: eu cred că este bine să …., eu cred că nu este bine să…, eu cred că oamenii în general…, eu nu cred că a sau b -  să știți că în acel moment operați mental cu convingeri.

Bun, am încercat să expun cât se poate de pe scurt o idee pe marginea căreia s-au scris zeci de milioane de pagini. Acum, care este legătura cu gândirea pozitivă? Gândirea pozitivă nu este decât simplul rezultat al convingerilor pe care noi le avem, cum spuneam mai devreme, gândirea pozitivă nu există în sine, gândirea pozitivă este rezultatul unui set destul de bine definit de convingeri. Nu poți să fii pozitiv pur și simplu, ci ești pozitiv în virtutea unor convingeri pe care este așezată gândirea pozitivă. Sunt convingeri care ne limitează potențialul nostru pentru că ne opresc din a întreprinde ceva măreț și sunt și convingeri  care ne amplifică potențialul și ni-l dezvoltă. Practic, aderarea și antrenarea unor noi convingeri reprezintă un combustibil valoros pentru gândirea pozitivă și nu doar pentru o gândire pozitivă pur și simplu, ci pentru o gândire pozitivă care generează rezultate. Am scris și un articol despre cum ne putem schimba convingerile pe care puteți să-l folosiți în cazul în care vă doriți să schimbați convingerile pe care le aveți. Convingerile vechi trebuie să le schimbați cu unele noi, în cazul în care nu le aveți deja, iar câteva exemple de convingeri amplificatoare la care  puteți adera sunt următoarele:

  • Este bine să vezi și partea plină a paharului
  • Eșecul este o cale de a învăța
  • Există o cale de a îmbunătăți
  • Fiecare om are și latura lui bună
  • Pot deveni o persoană pozitivă
  • Sunt capabil să devin cine vreau
  • Mă aștept să iasă lucrurile bine
  • Oamenii mă ajută în ceea ce vreau să întreprind
  • Sunt capabil să învăț și să mă dezvolt
  • Am libertatea de a alege ce voi face în această viață
  • După rău trebuie să vină și bine
  • Etc.

Puteți trece și convingeri specifice. Convingerile de mai sus sunt convingerile după care eu de obicei mă ghidez. Ideea este simplă, aceste convingeri ne influențează radical tot ceea ce facem, ne modifică comportamentul, modul de a fi și de  a simți, ele sunt amplificatori. Gândirea pozitiv, care nu generează rezultate, de regulă, nu are în spate convingeri care să o sprijine. Având convingeri de tipul celor de mai sus, gândirea pozitivă nu capătă doar strălucire, capătă și consistență, iar consistența va genera rezultate remarcabile.

Aceasta este a patra cale prin care îți poți antrena gândirea pozitivă. De fapt, nu-ți antrenezi gândirea pozitivă, ci lucrezi la rădăcina gândirii pozitive, aceea care într-adevăr îți poate genera schimbări de comportament, de atitudine care se traspun imediat în acțiuni care te ajută să obții ceea ce-ți dorești.

Convingerile pe care le ai, în mod automat, își declașează un dialog intern pe care noi îl purtăm cu noi destul de des, iar acest dialog intern devine benefic dacă avem principii amplificatoare după care să-l purtăm. Dacă vei lua toate convingerile de mai sus, le poți reformula, punând în fața fiecăreia dintre ele: eu nu cred că …a, b sau c. Dacă le iei la rând și le formulezi, gândindu-te la cineva ca cine vrei să devii, este ușor să realizezi că prin reformularea lor pe negativ, potențialul îți este limitat, nu vei mai intra în acțiune, nu vei mai vedea oportunitățile, nu te vei mai simți bine și automat nu vei mai avea parte de acea gândire pozitivă. Tot ceea ce faci va fi doar pentru supraviețuire, iar potențialul tău nu are nicio șansă să iasă la suprafață. Așadar gândirea pozitivă este să ai convingeri amplificatoare care  duc toate la gândirea pozitivă, iar o manieră în care-ți poți antrena gândirea pozitivă este să-ți antrenezi sau să-ți schimbi convingerile care-ți limitează potențialul sau gândirea pozitivă.

Alte căi …

Mai sunt și alte căi de a-ți antrena gândirea pozitivă, cum ar fi autosugestia, mișcarea, sănătatea, meditația, cititul, recunoștința, iubirea, valorizarea, vizualizarea, focusul,încrederea în sineoptimism, bucuria, fericire, etc.Despre unele dintre aceste teme am vorbit deja, despre altele probabil voi mai vorbi în articole viitoare. În acest articol am preferat să mă opresc la rădăcina gândirii pozitive, la lucrurile cu adevărat importante, la acea manieră în care putem genera rezultatele pe care ni le dorim:

  1. Gândirea pozitivă – Așteaptă-te la ce este mai bine și pregătește-te pentru ce este mai rău.
  2. Înconjoară-te de oameni cu gândire pozitivă
  3. Gândirea pozitivă și atingerea obiectivelor (cine vrei să devii?)
  4. Leagă-ți gândirea pozitivă de convingerile tale (schimbă-ți convingerile)

Închei urându-vă mult spor în a avea o gândire pozitivă cît mai sănătoasă în virtutea unei vieți cât mai frumoase, mai fericite și mai autoîmplinite.

P.S. Dacă ai avut răbdare să ajungi la final, vreau să te felicit :)

Totodată te încurajez să-ți lași părerea mai jos printr-un comentariu și de ce nu un Gplus sau Like pentru a împărtăși mai departe.

Iți mulțumesc și sper că va fi cu folos pentru tine parcurgerea acestui articol!

The post Gândirea pozitivă – 4 căi prin care poate fi antrenată appeared first on Marian Rujoiu.

Cum sa aduci creativitatea chiar in viata ta?

$
0
0

Creativitatea poate fi oricând dezvoltată și există un mic secret pentru a putea face acest lucru ușor. Dacă nu ați citit deja, vă recomand Edward de Bono cu cele șase pălării gânditoare. În finalul acestui articol veți găsi și o scurtă explicație a acestei metode. În acest post mă voi focusa asupra esenței creativității și cum poate fi dezvoltată extrem, extrem de simplu.

A fi creativ în viața ta înseamnă a găsi căi de a-ți îmbunătăți viața, fie că vorbim de cea personală, fie că vorbim de cea profesională. Întâlnesc foarte des, atât la birou, cât și în relații profesionale, cât și la cursuri, următoarea replică:

DA, dar nu m-am gândit la asta (sau să fac așa).

Întrebarea mea, de obicei, când aud această frază este următoarea:

Dar te-ai întrebat ce ai putea face, ce ai putea schimba, ce ai putea îmbunătăți?

Bumm…de obicei primesc o listă de scuze pentru că de obicei nu se face acest lucru. Este simplu, este o problemă nu de școală generală, ci de grădiniță, însă este atât de simplu încât nu o facem, mai exact nu ne întrebăm pe noi înșine ce am putea face.

Creativitatea înseamnă a te întreba CE ….?

Continuând să ne punem întrebări, generăm noi idei, noi opțiuni, noi posibilități, exact așa simplu se dezvoltă creativitatea. Nu-i nimic complicat, trebuie doar să te întrebi. Dacă vă uitați și la metoda lui de Bono cu cele 6 pălării gânditoare și la alte metode de creativitate, veți vedea că toate au în comun un singur lucru: a te întreba! Este primul pas, cel mai ușor, cel mai lejer.

Creativitatea în viața personală

Să luăm câteva exemple de dezvoltarea creativității, să zicem în viața personală. De exemplu, în loc de a concluziona că este greu să fii fericit, este greu să te faci înțeles, este greu să fii apreciat etc., pune-ți întrebări care încep cu Ce aș putea face? Chiar ar fi bine să eviți întrebările cu DE? pentru că s-ar putea să găsești o listă de scuze sau explicații. Mergi direct la problemă și întreabă-te:

  • ce aș putea face să sparg rutina?
  • ce aș putea să schimb în comportamentul meu pentru a oferi mai mult?
  • ce convingeri limitatoare am?
  • ce nu am mai făcut demult și am putea să facem acum?
  • ce am neglijat în ultima perioadă?
  • ce mai fac alți oameni să aibă relații împlinite?
  • ce surprize pot să-i fac?
  • ce pot face pentru a-i arăta cât de mult o/îl apreciez

Așadar, vezi cum toate întrebările încep cu CE ! Vei vedea cum îți vor veni în minte zeci de soluții. Cum îmi place să spun, dacă ai timp să te plângi,  ai timp să găsești și o soluție. Nu vă mai gândiți la creativitate ca la ceva complicat, este simplu, trebuie doar să te întrebi ce ai putea să… și vei vedea cum singura problemă este că nu vei avea timp să le implementezi. Creativitatea nu cade din cer, trebuie doar să-i oferi cadrul. Și eu, și tu, și oricine de pe planetă este creativ atât timp cât are dorința de a-și pune o întrebare care începe cu Ce as putea …..

Creativitatea în viața profesională

Să luăm ca exemplu și activitatea profesională, fie că ești angajat, fie că ești șef, nu contează, poți fi creativ din orice poziție. Așadar, în permanență pune-ți întrebări de genul:

  • ce aș putea să fac să mă bucur de ce am de făcut?
  • ce aș putea face pentru a îmbunătăți?
  • ce aș putea face pentru a îmbunătăți time managementul?
  • ce aș putea face pentru a avea o mai bună relație cu colegii/șeful?
  • ce aș putea face pentru a servi clienții/partenerii la nivel de excelență?
  • ce activități îmi mănâncă timpul și aș putea să le eficientizez?
  • ce aș putea face astfel încât să se vadă că-mi pasă de munca mea?
  • ce aș putea face să îmbunătățesc atmosfera la birou?
  • ce aș putea face pentru a arăta cât de mult îmi apreciez colegii?
  • ce aș putea face pentru a-i inspira pe ceilalți?
  • ce aș putea face pentru a aduce o contribuție?
  • ce aș putea face pentru a-mi folosi mai mult potențialul…..
  • etc….

Și tot continuă să-ți pui întrebări. Nu înseamnă că-ți vei da numai răspunsuri strălucite. S-ar putea, la un moment dat, să nu obții un răspuns care să te satisfacă, s-ar putea să nu obții un răspuns pe loc, însă continuând să te întrebi, îți vei dezvolta abilitatea de a genera din ce în ce mai multe soluții. Iar când ai multe soluții, foarte ușor vei avea de unde alege, iar aceasta se numește a aduce creativitatea în viața ta.

Tot procesul mai depinde de ceva: să vrei acest lucru! Dacă nu vrei, atunci nu-ți pui nici o întrebare, iar în acest caz nu te mira că nu ești creativ. Am întâlnit oameni care-mi spuneau că nu sunt creativi, însă ei refuzau să se întrebe. Ei bine, acești oameni aveau dreptate, nu aveau cum să fie creativi atâta timp cât refuzau să se întrebe! Pentru completare puteți vedea un articol anterior în care Daniel Goleman vorbește despre cum pot fi declanșate momentele de Tip AHA

Dacă ți-a plăcut articolul oferă un like, share sau google +, însă înainte de toate după cum am promis la începutul articolului mai jos găsești și metoda lui De Bono. Practic are la baza același principiu, a-ți pune multe..multe întrebări. Noutatea metodei lui De Bono este că folosești un sistem de a-ți pune aceste întrebări din 6 perspective diferite. Genial De Bono :)

Edward de bonoDezvoltarea creativității folosind metoda pălăriilor gânditoare – Edward de Bono

Edward De Bono, creatorul conceptului de “gândire laterală” ca şi gândire creativă deliberată. Lucrare “Six Thinking Hats”a apărut în 1985, a fost reeditată în 1999, iar  in 2006 a apărută în limba română.
O modalitate de a exersa gândirea prin preluarea anumitor perspective, prin exercitarea unor roluri specifice cu scopul rezolvării unei probleme.  Mai jos aveți un rezumat al metodei, totuși pentru o aplicarea corecta si eficeinta va recomand cartea.
creativitatea - cele 6 palarii ganditoare
  • Pălăria roşie: Pătimaşă, emoţională, afectivă, furnizează opinii emoţionale, subiective.
  • Pălăria galbenă: pozitivă, optimistă, orientată către o viziune optimistă, sugerează speranţă.
  • Pălăria albastră: rece, superioară, vizează controlul, organizează procesul de gândire şi eficienţa celorlalte pălării.
  • Pălăria verde: fertilă, creativă, abundentă în idei, sugerează creativitate şi idei noi şi interesante.
  • Pălăria albă: Neutră şi obiectivă, legată de fapte obiective şi de cifre exacte.
  • Pălăria neagră: sobră şi serioasă, prudentă, evidenţiază punctele slabe ale unei idei, teorii.

Pălăria Roşie:

Pălărie eminamente subiectivă şi încărcată emoţional, exprimă stări afective în termeni de îmi place sau nu-mi place, este prin excelenţă o pălărie individuală, exprimă sentimentele ca atare, nu forţează o opinie raţională.

  • Ce simt în legătură cu subiectul discutat?
  • Ce sentimente mă copleşesc?
  • Îmi place?
  • Nu-mi place?
  • Nu mă întreba de ce, aşa simt.

Pălăria Galbenă:

Pălărie “strălucitoare”, optimistă, pozitivă, împinge la căutare, logică dar optimistă, speculativ-pozitivă, dezvoltă planuri şi împinge înainte, este o gândire constructivă, speculativă, valorifică oportunităţile.

  • Pozitivă, constructivă;
  • Optimistă;
  • Sondează oportunităţile şi caută valorile;
  • Vizează evaluări pozitive;
  • Riscul oportunismului şi speculaţiei ieftine.

Pălăria Verde:

Pălărie a energiei descătuşate, a vegetaţiei, a rodirii, a creativităţii. Cu ajutorul ei avansăm idei noi, opţiuni şi alternative. Este o gândire laterală, care urmăreşte soluţii asimetrice.

  • Creativă, rodnică, oferă soluţii inedite;
  • Avansează posibilităţi;
  • Testează ipoteze, nu întotdeauna logice;
  • Se fundamentează pe gândirea laterală;
  • Accent pe mişcare, pe productivitate;
  • Provocatoare, oferă alternative, soluţii paleative.

Pălaria Albă

Pălărie neutră, vorbeşte prin intermediul faptelor şi cifrelor, nu generează idei, ci doar premise pentru generarea lor, defineşte informaţia pe care o avem şi pe cea pe care o căutăm, defineşte întrebările ce trebuie puse. Gândire disciplinată şi neutră.

  • Ce informaţii avem?
  • Care sunt perspectivele din care e privită problema?
  • De ce informaţii avem nevoie?
  • Ce informaţii ne lipsesc?
  • Ce întrebări trebuie să punem?
  • Cum putem obţine informaţiile de care avem nevoie?

Pălăria Neagră:

Pălărie frecvent utilizată, semnifică prudenţa, “supravieţuirea”, ne împiedică să facem lucruri extrem de riscante. Se fundamentează pe gândirea critică, acţionează prin mecanismul “nepotrivirii”, ne protejează de greşeli.

  • Precaută şi atentă, identifică punctele slabe;
  • Critică;
  • Logică, cu sens;
  • Argumentarea din perspectiva de avocat al diavolului;
  • Centrată pe luare de decizii;
  • Evaluativă;

Pălăria Albastră:

Pălărie superioară, vede totul de sus, în ansamblu, vizează gândirea despre gândire, rol metacognitiv. Este asemenea dirijorului unei orchestre, gestionează efortul de gândire al celorlalte pălării.

Pălăria Albastră de început:

  • De ce suntem aici;
  • La ce ne gândim;
  • Definirea problemei;
  • Definiri alternative;
  • Ce vrem să realizăm;
  • Unde vrem să ajungem;
  • Planul de acţiune şi succesiunea pălăriilor sau opiniilor.

Pălăria Albastră de final:

  • Ce am realizat;
  • Rezultatul obţinut;
  • Concluziile formulate;
  • Concepţia de grup;
  • Soluţia;
  • Paşii următori.

Mult spor în dezvoltarea creativității, este simplu și ușor

Gândiți-vă o clipă la copii. De ce sunt ei creativi? Pentru că întotdeauna se întrebă ce ar mai putea face, bune sau rele, sunt curioși, nu exclud posibilitățile. Chiar dacă mulți dintre noi am uitat că am fost copii, totuși este simplu să înțelegem că nu trebuie să ne dezvoltăm creativitatea, ea există deja în noi, trebuie numai să-i oferim cadrul să se manifeste!

:)

P.S. V-a placut ?- like, share sa inteleg si eu ca ceea ce scriu va palce :)

Multumesc in avans!

The post Cum sa aduci creativitatea chiar in viata ta? appeared first on Marian Rujoiu.

200 + Citate despre fericire

$
0
0

Aceste peste 200 citate despre fericire care pana la urma iti pot aduce aminte de lucrurile cu adevarat importante in viata. Astazi, 20 martie este ziua internationala a fericirii, aceasta este si motivul pentru care am strans laolalta tot ceea ce au spus mintile luminate ale acestei planete, cum ar fi: Osho, Dalai Lama, Paulo Coelho, Tony Robbins, Shakespeare, Marcel Proust, Lucian Blaga, Arthur Schopenhauer, Platon si multi altii.

La ce te ajuta aceste citate despre fericire?

  • In primul rand aceste citate iti pot da o stare pozitiva, mai ales daca esti deprimat sau suparat.
  • In al doilea rand atunci cand citesti ceva ”obligi” mintea ta sa se focuseaze asupra a alceva decat rutina sau lucrurile neplacute, ceea ce-ti poate hranii grădina minții cum spun eu
  • În al treile raând aceste citate despre fericire iti pot reaminti acelele lucruri pe care le știi deja, însă le-ai neglijat
  • In al patrulea rand poti printa acele citate care iti plac si le poti pune unde iti place tie mai mult
  • Iar in al cincelea rand, le poti drisibui pe retele de socializare si catre prieteni. Printre noianul de stiri negative, de drame, de invidie, de gelozie, facem loc si fericirii noastre :)
  • Si de ce nu, in ultimul rand iti poti aduce contributia printr-un comentariu cu un citat preferat dintr-un autor celebru… si de ce nu puteti fi chiar voi autorul :)

P.S. Pe blogul meu prin click aici este disponibil si ghidul Fericirii pe care il poti descarca gratuit.

Peste 200 citate celebre despre fericire din autori celebri

      1. Bine de cei care, oricat ar fi de saraci, isi au dorintele lor cinstite din care isi fac o trainica fericire. William Shakespeare
      2. Ce trist lucru este sa privesti fericirea prin ochii altuia! William Shakespeare
      3. Ferice de noi ca nu suntem prea fericiti. William Shakespeare
      4. Cea mai mare fericire pe care o poti dobandi este de a sti ca nu ai neaparat nevoie de fericire. William Saroyan
      5. Nefericirea este pretutindenea, dar si fericirea de asemenea. Voltaire
      6. Noi cautam cu totii fericirea, insa fara sa stim unde este, ca si acei betivi care isi cauta casa stiind confuz ca au una pe undeva. Voltaire
      7. Fericirea suprema in viata este convingerea ca suntem iubiti, iubiti pentru noi sau, mai curand, in ciuda noastra. Victor Hugo
      8. Fiecare poarta in sine fericirea lui, dar nu fiecare o gaseste, iar cand o gaseste, adesea, e prea tarziu. Victor Duta
      9. Nu te multumi sa-i dai fericirii adresa ta. Ca ti-o pierde. Vasile Ghica
      10. Pentru a fi fericit in mijlocul oamenilor, nu trebuie sa le ceri decat ceea ce pot sa dea. Tristan Bernard
      11. Fericirea e mai mult o tema de conversatie decat o realitate palpabila. Teodor Mazilu
      12. Fericirea se naste numai din intelegere. Fericirea nu se pierde, nu se castiga, ea doar exista. Teodor Mazilu
      13. Cu cat ai mai multe reguli despre cum trebuie sa fie oamenii, despre cum trebuie sa arate viata ta ca sa fii fericit, cu atat vei fi mai nefericit. Tony Robbinslibertate financiara
      14. Fericirea e diferita de placere. Fericirea are de-a face cu a lupta, a îndura si a reuși. Tony Robbins
      15. In cele din urma, niciun barbat sau femeie nu este fericit daca nu au gasit o modalitate de a contribui dincolo de propriile lor persoane. Tony Robbins
      16. Niciodata nu este prea tarziu sa ai o copilarie fericita. Tony Robbins
      17. Este o diferenta uriasa intre a avea realizari pentru a fi fericit si a avea realizari fiind fericit. Tony Robbins
      18. Pentru noi este ridicol omul care , dispretuind bogatiile si netinand seama de ele, ar apuca pe alta cale pentru a ajunge la fericire si s-ar insela. Stendhal
      19. Fericirea isi are originea in suferinta si oricat de mult am dori sa traim numai in fericire este absolut imposibil, intrucat fara suferinta aceasta niciodata nu-si va arata miraculosul sau spectru. Sorin Cerin
      20. Totdeauna fericirea se dobandeste dupa multe piedici. Somadeva
      21. Cel energic dobandeste fericirea, chiar cand e singur si fara sprijin. Somadeva
      22. Fericirea: motivare pe care viata si-o da ei insasi. Simone de Beauvoir
      23. Fericirea nu se poate dobandi fara cultura. Simion Barnutiu
      24. Omul fericit este acela care stapaneste si munca, si dragostea. Sigmund Freud
      25. Daca vrei sa fii fericit, roaga pe zei sa nu ti se realizeze ceva din cele dorite. Seneca
      26. Suma totala a nenorocirilor care inca nu ni s-au intamplat, se numeste fericire. Romulus Dianu
      27. Nu exista indatorire pe care s-o subestimam mai mult decat aceea de a fi fericiti. Robert Louis Stevenson
      28. Bucură-te de lucrurile mărunte. Într-o bună zi s-ar putea să privești înapoi și să descoperi că erau cele mai importante lucruri. Robert Brault (citeste articol – Lentila Bucuriei)
      29. Cand altii te cred fericit si tu crezi ca nu esti, ia-te dupa ei! Raymond Ruyer
      30. Fericirea se manifesta prin abundenta, splendoare si frumusete. In manifestarea universului nu se afla nici saracie, nici zgarcenie; nimic nu este cuprins numai in cercul nevoilor. Iata cum curg izvoarele luminii din milioane de stele pe cer. Abundenta culorilor, caldurii si a vietii izvoraste din ele: aceasta-i splendoarea fericirii. Rabindranath Tagore
      31. Este foarte simplu sa fi fericit, dar este foarte greu sa fi simplu. Rabindranath Tagore
      32. Fericire este ceea ce faci in fiecare zi, este o calatorie, nu o destinatie. Rujoiu Marian
      33. Fericirea este a pune un sens ceea ce faci si a te bucura totodată de ceea ce faci. Rujoiu Marian
      34. Fericirea este un rezultat direct al felului in care percepi tu tot ce te inconjoara. Rujoiu Marian
      35. Cu cat vei avea mai multe reguli in viata ta cu atat vei fi mai nefericit. Rujoiu Marian
      36. Alergam dupa fericire pana departe, fie pe mare, fie pe uscat; dar fericirea e aici, aproape. Quintus Horatius Flaccus
      37. Fericirea cuprinde cinci parti. O parte este a lua hotarari bune; a doua este a avea simturi bune si sanatate trupeasca; a treia este reusita in ceea ce intreprinzi; a patra-i reputatia buna printre oameni si a cincea abundenta de bani si a bunurilor folositoare pentru viata. Platon
      38. Adevarata fericire este cu necesitate partea exclusiva a adevaratei virtuti. Pierre Jean George Cabanis
      39. Nu treptele succesului sunt importante, ci treptele implinirii sufletesti.  Dan Puric
      40. Scopul suprem spre care sunt indreptate toate nazuintele omului in viata este binele sau fericirea. Petre Dulfu
      41. Fericirea rezulta din dezvoltarea fortelor libere ale personalitatii. Petre Andrei
      42. paulo coelhoLa urma urmei, ce e fericirea? Dragoste, se spune. Dar dragostea nu a adus si nici nu va aduce vreodata fericirea. Dimpotriva, nu e decat neliniste, un camp de lupta, nopti nedormite, cand ne intrebam daca e bine ce facem. Adevarata dragoste este plamadita din extaz si agonie. Paulo Coelho
      43. Fericirea poate fi intalnita intr-un simplu graunte de nisip din desert. Paulo Coelho
      44. Sufletul Lumii se hraneste cu fericirea oamenilor. Totul este un singur lucru. Si cand tu vrei ceva cu adevarat, tot Universul conspira la realizarea dorintelor tale. Paulo Coelho
      45. Daca vei putea ramane mereu in prezent, vei fi un om fericit. Paulo CoelhoFericirea este ceva care se multiplica atunci cand este impartit. Paulo CoelhoNimeni nu ar trebui sa se intrebe vreodata asta: de ce sunt nefericit? Intrebarea poarta in sine virusul care distruge totul. Daca ne intrebam acest lucru, inseamna ca vrem sa aflam, de fapt, ce ne face fericiti. Daca ceea ce ne face fericiti este diferit de ceea ce avem acum, atunci trebuie sa schimbam ceva acum si pentru totdeauna sau putem ramane la fel, simtindu-ne si mai nefericiti. Paulo Coelho
      46. Fericirea este desfasurarea armonioasa si durabila a tuturor facultatilor noastre in ordinea lor cea mai perfecta. Paul Janet
      47. Fericirea are ochii inchisi. Paul Ambroise Valery
      48. Fericit e numai acela care are mai putin de suferit. Papa Pius al II lea
      49. Intotdeauna fa totul cat poti de bine. Ce plantezi acum, vei culege mai tarziu.  Og Mandino
      50. Renunta la comparatii si poti sa te bucuri de viata la maxim. OshoOsho - Autor celebru
      51. Iubirea iti acorda libertatea de care ai nevoie si te ajuta sa fii tu insuti . Osho
      52. Cunoasterea inseamna implinire, a cunoaste este a fi... Osho
      53. Pentru o viata mai placuta, pentru o viaţă mai vesela, trebuie să fii flexibil. Trebuie sa iti amintesti că libertatea este cea mai inaltă valoare si că, în cazul în care dragostea nu-ti acordă libertate, atunci nu este dragoste.  Osho
      54. Sa nu cauti niciodata sa fii fericit cu “pretul fericirii altuia”. Este urat, inuman.  Osho
      55. Fericirea perfecta nu exista pe acest pamant; aceasta s-a zis de mult timp si de oameni foarte invatati; avem insa iluziunea, credinta si speranta. Aceste daruri divine compun pentru noi, aici pe pamant, ceea ce numim fericire. Nicolae Filimon
      56. Fericit este acela care poate sa renunte la sine. Naguib Mahfouz
      57. Fericirea este o cumpanire launtrica, o armonie, o limpezime interioara, care este totdeauna aceeasi, in omenire la deosebiti insi si deosebite epoci. Mircea Florian
      58. Fericirea suntem noi insine. Inseamna sa deschizi ochii dimineata. Fericirea e o chestiune de axa a privirii. Este o problema de echilibru.
      59. Intre pleoapele deschise si pleoapele inchise. Mircea Ciobanu
      60. Fericirea este dorul de repetare. Milan Kundera
      61. Puterea si fericirea unui stat se afla in puterea si fericirea multimii, adica a natiei. Mihail Kogalniceanu
      62. Nu va fie frica de fericire: nu exista. Michel Houellebecq
      63. Cand fericirea ta este mare, nu te increde prea mult in ea, nici nu ne dispretui pe noi cei saraci, ci arata-te mereu vrednic de fericirea ta. Menander
      64. A fi fericit, inseamna a fi depasit nelinistea fericirii. Maurice Maeterlinck
      65. Trebuie sa invatam sa fim fericiti, asa cum trebuie sa invatam sa murim. Maurice Maeterlinck
      66. Rar se intampla ca oamenii rai sa fie fericiti. Se otravesc cu propria lor rautate. Maurice Chevalier
      67. Cea mai mare parte a fericirii sau mizeriei noastre depinde de dispozitia noastra si nu de circumstante. Martha Washington
      68. Sa le fim recunoscatori celor ce ne ofera fericire; ei sunt acei gradinari fermecatori care fac ca sufletele noastre sa infloreasca. Marcel Proust
      69. Pentru noi fericirea e o eroare. Marcel Proust
      70. Nu exista lucruri marete, doar lucruri mici cu o dragoste mare. Fericite sunt acelea. Maica Tereza
      71. Ma simt fericit ori de cate ori reusesc sa ma ridic deasupra unui obstacol. Ludwig van Beethoven
      72. Daca vrei sa ajungi la fericire, atunci pune-ti orice tinta, numai un singur lucru nu: fericirea. Lucian Blaga
      73. In realitate fericirea ingusteaza cumplit orizontul omului, nu crezi? Liviu Rebreanu
      74. Fericirea adevarata e totdeauna o clipa. Mai mult n-ar putea indura firea omului, care deseori, intr-o viata de multi ani nu are norocul sa intalneasca nici clipa aceasta, nici macar sa se apropie de ea. Liviu Rebreanu
      75. Fericirea este placerea care nu se repeta. Lev Nicolaevici Tolstoi
      76. Ca sa fii fericit, nu este suficient sa gasesti momentul fericirii. Trebuie sa stii sa uiti atat ce-a fost inainte, cat si ce va fi dupa acest moment. Konstantinos Tsatsos
      77. Ca sa fii fericit, nu este suficient sa gasesti momentul fericirii. Trebuie sa stii sa uiti atat ce-a fost inainte, cat si ce va fi dupa acest moment. Konstantinos Tsatsos
      78. Adevarata fericire ar fi sa ne amintim de prezent. Jules Renard
      79. Fericirea rezida in cautarea ei. Jules Renard
      80. Daca s-ar sadi casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare. Jules Renard
      81. Oamenii fericiti sunt gravi. Ei isi poarta cu grija inima, ca pe un pahar plin pe care pana si cea mai mica miscare il poate varsa sau sparge. Jules. Amedee Barbey d Aurevilly
      82. Cine limiteaza menirea omului la dragostea de dumnezeu si la slujirea domnului in vederea fericirii vesnice e liber sa recunoasca cu evlavie autoritatea vechilor precepte ale moralei sale si sa le urmeze in viata! Cine isi vede insa scopul in dezvoltare, in cultura si in fericire pe pamant nu va gasi inutil sa se intrebe care e indreptatirea acestei superioritai. Joseph Dietzgen
      83. Am comis cel mai grav dintre pacatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit. Jorge Luis Borges
      84. Putem, fara indraznire, sa nadajduim ca, daca arta contribuie de pe acum la fericirea vietii, in viitor va contribui nespus mai mult. John Lubbock
      85. Fericirea atarna mai mult de ceea ce este in noi decat de ceea ce-i in afara de noi. John Lubbock
      86. Fericirea sau nefericirea oamenilor este in mare parte opera lor. John Locke
      87. Fiecare are in mainile sale propria fericire, precum artistul are materia bruta, careia vrea sa-i dea o forma. Johann Wolfgang von Goethe
      88. Pentru a cauta o fericire imaginara, ne pricinuim mii de rele adevarate. Jean Jacques Rousseau
      89. E un lucru atat de obisnuit pentru un om sa nu fie fericit si atat de important faptul ca tot ce e un bine e cumparat cu mii de necazuri, incato treaba care se face usor devine suspecta. Jean de la Bruyere
      90. Trebuie sa razi inainte de a fi fericit, de teama ca vei muri fara sa fi ras vreodata. Jean de la Bruyere
      91. Doctorina fericirii e doctrina miscarii care cuprinde intregul univers. Scopul ei este crearea pe pamant a erei de aur, in care numai adoratorii aurului isi pierd sensul vietii lor. Janos Bolyai
      92. Secretul fericirii nu este sa faci ceea ce iti place, ci sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci. James Matthew Barrie
      93. Trebuie sa incercam sa fim fericiti, fie numai si pentru a da exemplul. Jacques Prevert
      94. A iubi si a fi iubit, iata taina fericirii. Jacques Benigne Bossuet
      95. Atunci cand renuntand la propria fericire, ne vom multumi sa-i stim fericiti pe cei ce ne inconjoara, inseamna, poate, ca am inceput noi insine sa fim fericiti. Jacinto Benavente
      96. Bucuria e starea de spirit normala a omului. Cu cat dezvoltarea intelectuala si morala a omului este mai ridicata, cu atat omul e mai liber si viata ii da mai multa satisfactie. Anton Pavlovici Cehov
      97. Fericirea e facuta din iluzii, sperante, incredere in oameni si in tine insuti, apoi din dragoste si prietenie. Ivan Alexandrovici Goncearov
      98. Cateodata ma rog la Dumnezeu sa primesc un email cu locurile in care pot descoperi Fericirea. Ionut Caragea
      99. Ce ma face fericit? Faptul ca-mi duc singur crucea la fel cum si melcul isi duce cochilia in drum spre marea abandonare? Ionut Caragea
      100. Fericirea – gaura cheii prin care tragi cu ochiul la ceea ce numai visul poate atinge. Ionut Caragea
      101. Fericirea este doar un cobai pe care experimentam clickuri. Ionut Caragea
      102. Fericirea e un ideal al imaginatiei, iar nu al ratiunii. Immanuel Kant
      103. Fericirea este poezia femeilor, cum gateala este fardul lor. Honore de Balzachonore de balzac
      104. Fericirea altora e mangaierea inimilor celor care nu mai pot fi fericiti. Honore de Balzac
      105. Cea mai mare fericire e sa fii iubit, sa fii inteles. Honore de Balzac
      106. Fericirea consta fie in emotii puternice, care uzeaza viata, fie in ocupatii foarte precise, care fac din om un fel de masina englezeasca functionand ritmic. Honore de Balzac
      107. Fericirea inseamna sa-ti exerciti facultatile aplicandu-le la realitati. Honore de Balzac
      108. Fericirea a inghitit mai multe poezii decat a facut sa tasneasca nefericirea. Honore de Balzac
      109. Daca vrei sa intelegi viata, asta sa-ti fie invatatura dintru inceput si temelia tuturor rationamentelor si dorintelor tale: Nu ai drept la nimic si nimeni nu-ti este dator cu nimic, nici societatea, nici natura. Daca le ceri fericirea, esti un prost; iar daca te crezi nedreptatit pentru ca nu ti-o dau, esti inca si mai prost. Hippolyte Adolphe Taine
      110. Daca fericirea ar consta in placerile trupesti, am spune ca boii sunt fericiti cand gasesc de mancat naut. Heraclit din Efes
      111. Arta de a fi fericit isi are secretul in priceperea de a extrage fericirea din lucrurile mici. Henry Ward Beecher
      112. Nu am bani, resurse, sperante. Sunt cel mai fericit om in viata. Henry Miller
      113. Cand o usa a fericirii se inchide, o alta se deschide; dar deseori ne uitam atat de mult la usa inchisa ca nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi. Helen Adams Keller
      114. Nu am vazut alta cale de a va face fericiti decat calea fericirii generale. Am suferit un esec; m-am jertfit pe mine, dar mor pentru voi. Gracchus Babeuf
      115. Fiintele umane cele mai fericite nu poseda mare lucru, ele sunt. Gitta Mallasz
      116. Doamne, cat e de delicat uneori sa impaci libertatea si fericirea ta, cu libertatea si fericirea altuia. Acesta e un ideal imposibil. Unul din doi trebuie sa-si sacrifice libertatea si fericirea. Care din doi?… Femeia. Asadar, daca m-as sacrifica eu n-as mai fi barbat. George Toparceanu
      117. Nu astepta sa fii fericit ca sa razi, caci s-ar putea sa mori fara sa fi ras vreodata. George Eliot
      118. Cele mai fericite femei, ca si cele mai fericite popoare, nu au istorie. George Eliot
      119. Fericirea este viata activa. George Calinescu
      120. Da unui om sanatate si un tel de urmat si nu se va opri o clipa sa se intrebe daca este fericit sau nu . George Bernard Shaw
      121. Secretul de a fi nefericit consta in a avea ragazul necesar pentru a-ti bate capul sa vezi daca esti fericit sau nu. Leacul consta in ocupatie, caci ocupatia inseamna preocupare; iar omul preocupat nu este nici fericit nici nefericit, ci pur si simplu viu si activ, ceea ce este mai placut decat orice fericire pana ce te-ai saturat de ea. George Bernard Shaw
      122. Cat de fericiti ar trai multi oameni, daca s-ar ocupa de treburile altora la fel de putin pe cat se ingrijesc de ale lor. Georg Christoph Lichtenberg
      123. Daca merita ceva pe pamant sa poarte numele de fericire este desigur acea launtrica multumire, acel tainic sentiment, caruia ii da nastere incordarea tuturor facultatilor noastre pentru a afla adevarul si a practica virtutea. Gaspar Melchor de Jovellanos
      124. Fericirea este placerea sufletului. O simpla senzatie, un sunet, o culoare, atingerea mainii unei femei, daca angajeaza sufletul, devine o fericire. Garabet Ibraileanu
      125. Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este in felul in care urci pantele abrupte spre varf. Gabriel Jose Garcia Marquez
      126. Inca n-am vazut sfarsind fericit cineva, asupra caruia zeii revarsau darurile lor cu maini mereu pline. Friedrich von Schiller
      127. Multi nu gasesc timp sa mediteze asupra intelesului vietii lor. Jinduiesc dupa fericire. Credeti-ma insa, nu trebuie sa duci grija de aceasta.
      128. Principalul e sa faci tot ce poti mai bine si sa devii independent de toate nevoile. Fridtjof Nansen
      129. Oare poti sa fii fericit si, daca da, la ce ora? Frederic Beigbeder
      130. Fericirea… un episod trecator in marea drama a durerii. Fiodor Mihailovici Dostoevski
      131. Fericirea nu consta intr-o viata fara griji [...] fericirea este o stare sufleteasca. Felix Edmundovici Dzerjinski
      132. Atat bucuria cat si veselia invioreaza, dar una spiritul si alta simturile. Emil Cioran
      133. Fericirea adevarata numai lucrurile statornice o pot fauri. Eusebiu Camilar
      134. Cauza principala a nefericirii nu este niciodata situatia, ci gandurile tale despre ea. Fii constient de gandEckart Tolle - citate despre fericireurile tale. Separa-le de situatie, care este mereu neutra. Ea este ceea ce este. Eckhart Tolle (vezi aici obiceiurile care ne fac mai fericiti)
      135. Exista o diferenta intre fericire si pacea interioara? Da. Fericirea depinde de conditii ce sunt percepute ca pozitive; starea interioara nu. Eckhart Tolle
      136. Oamenii se uita la timp in speranta ca, in cele din urma, vor fi fericiti, dar nu poti gasi fericirea privind spre viitor. Eckhart Tolle
      137. Nu cauta fericirea. Daca o cauti, nu o vei gasi pentru ca “a cauta” este in antiteza cu fericirea. Fericirea este mereu evaziva, dar eliberarea din nefericire este accesibila acum infruntand ceea ce exista decat sa inventand povesti despre fericire. Eckhart Tolle
      138. Relatiile nu cauzeaza suferinta si nefericire. Ele scot la iveala suferinta si nefericirea care sunt deja in tine. Eckhart Tolle
      139. Fiti fericiti; prietenii dispar cand sunteti nefericiti. Euripide Rhesus
      140. Cautarea fericirii este cauza principala a lipsei acesteia. Eric Hoffer
      141. In clipa cand fericirea este de fata le avem pe toate, iar cand se indeparteaza facem totul pentru a o avea langa noi. Epicur
      142. Exista doua moduri de a cuceri fericirea, unul, de a face pe prostul, celalalt, de a fi intr-adevar prost. Enrique Jardiel Poncela
      143. Daca vrei sa ai o viata fericita, leag-o de un scop, nu de oameni sau lucruri. Einstein (citeste si ce spune Einstein despre vremurile de criza)citate einstein
      144. Un om fericit este prea satisfacut de prezent ca sa acorde prea multa atentie viitorului. Einstein
      145. Personal, experimentez cel mai mare grad de placere cand iau contact cu opere de arta. Imi ofera un sentiment de fericire de o intensitate pe care nu o pot obtine din alte surse. Einstein
      146. O masa, un scaun, un bol de fructe si o vioara; ce altceva ii trebuie unui om pentru a fi fericit? Einstein
      147. Fericirea nu poate fi cumparata cu bani si dragostea nu poate fi dobandita cu forta. Emile Zola
      148. Aceasta zic eu ca este fericirea: o curatire inafara si inlauntru, care te face sa-ti simti sufletul proaspat si straveziu, asemenea unui clestar gingas, pana la care ajung incetisor simtiri blande, ca niste fapturi surazatoare, ivite pe neasteptate. Eduardo Barrios
      149. Fericirea sufleteasca sta mai totdeauna in raport invers cu firea noastra cruda. Duiliu Zamfirescu
      150. Fericirea tace si se ascunde; numai nefricirea este militanta si zgomotoasa. Duiliu Zamfirescu
      151. Nu-ti cauta fericirea in curtea altuia, pentru ca ea se ascunde intotdeauna in casa ta. Douglas William Jerrold
      152. Fericirea se naste din iubire, iar iubirea se naste chiar din inima omului. Don Miguel Ruiz
      153. Omul cel mai fericit este acela care face fericiti pe cat mai multi oameni. Denis Diderot
      154. Astfel, scopul filozofiei este acea preainalta desfatare ce nu sufera in ea nimic strain sau nimic gresit, adica este adevarata fericire, care se dobandeste prin contemplarea adevarului. Dante Alighieri
      155. Fericirea apartine celor care stiu sa o faca sa astepte. Confucius
      156. Nu trebuie sa faci ca fericirea ta sa depinda de altii. Claude Bernard
      157. Pretuieste toate clipele fericite: ele sunt o perna buna pentru varsta inaintata. Christopher Morley
      158. Fericirea este o floare rara; ea vine si trece ca norul fugar de primavara. Christoph Willibald von Gluck
      159. Fericirea este mai placuta cand se lasa mult asteptata. Chretien de Troyes
      160. Culmea fericirii e sa fauresti mereu noi dorinte si sa ti le satisfaci pe masura ce le fauresti. Charles de Secondat, baron de Montesquieu
      161. Daca n-ai vrea sa fii decat fericit, ar fi usor; dar vrei sa fii mai fericit decat altii si asta este aproape intotdeauna greu, pentru ca suntem incredintati ca ceilalti sunt mai fericiti decat in realitate. Charles de Secondat, baron de Montesquieu
      162. Fericit acela care, cunoscand pretul unei vieti pasnice si linistite, isi odihneste sufletul in mijlocul familiei si nu cunoaste alt pamant decat acela unde a vazut lumina zilei. Charles de Secondat, baron de Montesquieu
      163. Culmea fericirii e sa fauresti mereu noi dorinte si sa ti le satisfaci pe masura ce le fauresti. Charles de Secondat, baron de Montesquieu
      164. Fericirea este alcatuita dintr-un sir de placeri marunte. Charles Baudelaire
      165. Cei care distrug fericirea altora in folosul propriu sunt diavoli in chip de om; dar cei care distrug fara folos fericirea altora nu mai stim cum sa-i numim. Bhartrhari
      166. Constitutia doar da oamenilor dreptul la fericire. Trebuie insa sa o gasesti singur. Benjamin Franklin (citeste articol – Care este sensul vietii noastre)
      167. Daca faci ceva nu vei fii intotdeauna fericit; dar nu vei fii niciodata fericit fara sa faci ceva. Benjamin Disraeli
      168. Ah! Ingrijiti bine aceasta planta care se cheama fericirea! Este foarte greu s-o dobandesti si aproape imposibil s-o regasesti. Benjamin Constant
      169. Bucuria este o stare in care sufletul traieste calm si statornic netulburat de nici o frica sau superstitie sau de vreo alta emotie. Democrit
      170. Fericirea este acea stare a constiintei generata de realizarea propriilor valori. Ayn Rand
      171. Eu numesc util tot ce ne aduce fericire. Or, nimic pe lume nu ne face mai fericiti decat contemplarea si visul. Auguste Rodin
      172. Fericirea noastra depinde de ceea ce suntem, de individualitatea noastra, iar nu, cum se crede de obicei, de ceea ce destinul ne hotaraste. Arthur Schopenhauer
      173. Izvorul cel mai direct al fericirii este o fire vesela; aceasta calitate isi gaseste numaidecat rasplata in ea insasi. Arthur Schopenhauer
      174. Fericirea noastra depinde de ceea ce suntem, de individualitatea noastra, iar nu, cum se crede de obicei, de ceea ce destinul ne hotaraste. Arthur Schopenhauer
      175. Izvorul cel mai direct al fericirii este o fire vesela; aceasta calitate isi gaseste numaidecat rasplata in ea insasi. Arthur Schopenhauer
      176. Fericirea nu este niciodata trista sau vesela. Este fericire. Armand Salacrou
      177. Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. Antoine de Saint-Exupery
      178. Ceea ce e oribil, in general, pe lumea aceasta, este ca ne straduim cu egala ardoare pentru a deveni fericiti si pentru a-i impiedica pe altii sa fie. Antoine de Rivarol
      179. Acela care nu stie sa fie fericit nu poate nimic pentru fericirea altuia. Andre Gide
      180. De cele mai multe ori ceea ce numim noi fericire e ceea ce nu cunoastem. Anatole France
      181. Fericirea unui om nu consta in lipsa dorintelor ci in cunoasterea perfecta a lor. Alfred Tennyson
      182. E fericire pentru toata lumea. Mai intai ai fericirea pe care ti-o da raza dinauntru, lumina mintii tale si bunatatea inimii tale. Dar natura cu bogatia privelistilor ei, cu farmecul vesnicei reinnoiri a podoabelor ei! Dar fericirea de-a putea face pe altul fericit! Dar sperantele! Dar visurile! Alexandru Vlahuta
      183. Fericirea adevarata n-o are, nu poate s-o aiba decat acela care o da…Si, ca s-o dai, nu e nevoie s-o ai; iar ca s-o ai, trebuie sa incepi prin a o da. Alexandru Vlahuta
      184. E fericire pentru toata lumea. Mai intai ai fericirea pe care ti-o da raza dinauntru, lumina mintii tale si bunatatea inimii tale. Dar natura cu bogatia privelistilor ei, cu farmecul vesnicei reinnoiri a podoabelor ei! Dar fericirea de-a putea face pe altul fericit! Dar sperantele! Dar visurile! Alexandru Vlahuta
      185. Fericirea adevarata n-o are, nu poate s-o aiba decat acela care o da…Si, ca s-o dai, nu e nevoie s-o ai; iar ca s-o ai, trebuie sa incepi prin a o da. Alexandru Vlahuta
      186. Nu exista nici fericire, nici nenorocire pe lume; exista doar compararea unei stari cu cealalta si atata tot. Doar cel care a simtit nefericirea cea mai cumplita e in stare sa simta cea mai mare fericire. Alexandre Dumas
      187. Componentele fundamentale ale fericirii sunt sa faci ceva, sa iubesti pe cineva si sa speri la ceva. Alexander Chalmers
      188. Fericirea nu este determinata de nivelul de prosperitate ci de caldura relatiei dintre inimi si de modul in care percepem lumea. Ambele atitudini sunt in puterea noastra. Fiecare din noi este fericit atunci cand decide sa fie fericit si nimeni nu ne poate impiedica. Aleksandr Solzhenitsyn
      189. Pot impartasi suferintele oamenilor, dar nu si placerile lor. E ceva ciudat de plicticos in fericirea altora. Aldous Leonard Huxley
      190. Uneori fericire inseamna … uitare. Albert Schweitzer
      191. Fericirea nu este nimic decat sanatate buna si o memorie proasta. Albert Schweitzer
      192. Fericirea este cea mai mare biruinta, aceea pe care o dobandim impotriva destinului ce ne este impus. Albert Camus
      193. Secretul fericirii este sa ii faci pe ceilalti sa creada ca ei sunt cauza fericirii. Al Batt
      194. Fericirea oamenilor este asemenea unui desen abia schitat, trei stersaturi cu un burete ud si s-a terminat cu desenul. Aeschylus
      195. Fericirea nu este ceva gata facut. Ea vine din faptele tale. Dalai LamaDalai Lama
      196. Judecă succesul tău prin ceea ce trebuie să renunţi ca să poţi obţine. Dalai Lama
      197. Trăieşte o viaţă onorabilă. Atunci când îmbătrâneşti şi te gândeşti în urmă, vei putea să te bucuri a două oară de ea. Dalai Lama
      198. Fii bun ori de cate ori e posibil. Si e posibil intotdeauna. Dalai Lama
      199. Scopul vietilor noastre este sa experimentam fericirea. Dalai Lama
      200. Suferinta ii inobileaza pe oameni. Numai cel care a suferit, pretuieste fericirea. Dalai Lama
      201. Este foarte important sa generezi o atitudine buna, o inima buna cat mai mult posibil. De aici, atat fericirea pe termen scurt cat si cea pe termen lung, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti, va veni. Dalai Lama
      202. Fericirea nu este ceva gata facut. Ea vine din propriile tale actiuni. Dalai Lama

Adauga printr-un comentariu citatul tau preferat si ofera un like sau share pentru a impartasi mai departe prietenilor si aminteste-ti sa descarci si ghidul fericirii prin click aici

The post 200 + Citate despre fericire appeared first on Marian Rujoiu.

Esec si Succes – Cum să esuezi cu succes? 32 de sfaturi!

$
0
0

Am intalnit destui oameni oarecum dezinteresati de succes indiferent cum ar fi inteles acesta, emotional, fizic, intelectual, financiar sau spiritual, astfel ca, de ce nu, un indrumar pentru esec este un instrument util, daca vor sa performeze.

Daca nu esti foarte interesat de cum poti obtine succesul, acest articol te va invata cum sa esuezi cu succes. O sa gasesti mai jos FORMULA ESECULUI! Poate nu toti ne dorim succesul cu tot dinadinsul, poate ne putem multumi doar cu evitarea esecului! Vei vedea mai jos cum trebuie sa te comporti pentru a inregistra un esec, sau poate de ce nu esec dupa esec! Evident, vei transpune apoi intuitiv cum trebuie sa te comporti pentru a evita esecul!

De sute de ani, oamenii incearca sa afle care este formula succesului. Au curs mii de pagini pe marginea acestui subiect si o sa se mai scrie in continuare. Fiecare autor are o metoda, pe care o prezinta ca miraculoasa, aduce argumente si dovezi in acest sens. In acest articol nu ne vom ocupa de acest lucru, evident si eu am o parere in acest sens la fel ca si tine de altfel. Aici, voi prezenta doua cai sigure prin care tu sa poti inregistra esec dupa esec! Oare aplici deja aceasta formula? Te invit sa parcurgi randurile urmatoare, urmand ca la final sa tragi singur concluziile!

I.    Prima regula pentru esec: Fii consecvent si repeta-ti greselile!

  1. De cate ori gresesti consoleaza-te cu gandul ca a gresi este cat se poate de omeneste.
  2. Incepe rapid prin a da vina pe ceilalti, pe context, pe situatie, sau pe complexitatea problemei.
  3. Fii obiectiv si nu-ti asuma niciun fel de responsabilitate! Pana la urma daca stai bine sa te gandesti nici macar nu ai gresit, ci a fost doar o situatie dificila care nu a depins de  tine!
  4. Nu incerca nici un moment sa afli de ce ai gresit, incearca sa uiti, fii un om tare, care trece cu succes peste greselile sale, nici nu invata nimic din ele!
  5. Stai de vorba cu tine sincer si descopera astfel cum ca nici nu puteau iesi lucrurile mai bune de atat, pentru ca nu depinde de tine!
  6. Conving-te ca tu ai fost singurul care a actionat rational, toti ceilalti au procedat gresit, fara sa mai aducem vorba de context care a fost complet defavorabil! Toti ceilalti gresesc, doar tu ai dreptate.
  7. Acum ca te-ai linistit, felicita-te pentru prestatia ta, putea fie si mai rau.
  8. Nu te gandi nicio clipa ca ai fi putut face ca lucrurile sa iasa mai bine!
  9. Nu-ti asuma nicio vina sau vreo responsabilitate.
  10. Orice om serios este si consecvent! Incearca sa tii minte acest esec si data viitoare cand ai ocazia procedeaza la fel, stii bine doar ca ai facut cel mai bun lucru posibil si data trecuta, deci daca vei gresi si de aceasta data, va fi dovada ca prima data ai procedat bine!
  11. Trebuie sa ai viziune si sa ai puterea sa repeti aceeasi actiune sperand ca de data asta vei avea rezultate diferite si mai bune!
  12. Nu schimba nimic, procedeaza la fel, lasa-te convins de viziunea ta care-ti spune ca de data asta lucrurile vor iesi mai bine!
  13. Lupta pana la capat, chiar daca a doua oara lucrurile ies prost! Tu din nou ai facut tot posibilul!
  14. NU cumva sa iti pui intrebarea: Eu ce puteam face, sau ce puteam schimba pentru ca lucrurile sa iasa bine de aceasta data? Intrebarile de acest gen sunt superficiale si nerealiste, sunt mai mult pentru filozofi nu pentru tine!
  15. Da dovada de perseverenta, si actioneaza la fel si a treia oara!
  16. Ai o mentalitate de invingator si de om care nu renunta, daca nu a iesit nici prima oara, nici a doua oara, sunt sanse mari sa iasa a treia oara!
  17. Procedeaza la fel si a treia oara si a patra oara si felicita-te din nou. Ai trecut cu succes peste aceeasi greseala de trei ori!
  18. Intreaba-te: Cine ar fi putut rezista la fel de mult ca si tine! Esti de neoprit!

II.    A doua regula pentru esec: Succesul de cele mai multe ori este destinatia catre esec!

  1. De ce sa traiesti cu iluzia succesului cand esecul este mai concret si mai la indemana?
  2. Tocmai ai facut ceva si ai avut succes! Fii mandru de tine! Nu te intreba nici o clipa De ce am avut succes? Nu te gandi nici o clipa ce anume din tine a contribuit la realizarea acestui succes!
  3. Fii plin de tine, chiar putin arogant, doar ai reusit!
  4. NU te intreba cum ai putea face sa ai succes din nou, probabil a fost doar un accident succesul pe care tocmai l-ai avut.
  5. NU profita de ocazie sa afli care-ti sunt punctele forte!
  6. NU- ti aprecia succesul, ar insemna sa te lauzi singur, iar acest lucru nu-i frumos!
  7. Nu te plasa pe tine in situatie, pentru a afla ce anume din context te-a ajutat sa reusesti.
  8. Eventual considera o exceptie ceea ce ti s-a intamplat, nu incerca sa tragi nicio concluzie!
  9. Daca ai o zi mai buna, in care esti eficient si ai spor, NU te intreba Ce anume ai facut ca acea zi sa fie buna?
  10. Daca ai o alta zi in care lucrurile merg ca unse, NU te bucura de acest lucru, la o parte cu gandirea pozitiva pentru ca urmeaza cu siguranta sa se intample ceva rau!
  11. Daca nu s-a intamplat inca nimic rau, tu ai rabdare, e doar o problema de timp sa apara ceva rau!
  12. Stii foarte bine ca daca lucrurile merg prea bine ceva este in neregula. Intra rapid in panica si schimba metoda!
  13. Nu incerca sa mentii “starea de succes” pentru ca este mai important esecul care te asteapta din moment in moment!
  14. Succesul celorlalti este intamplator iar dacă invatam de la cei mai buni, acesta este plagiat, tu le stii mai bine oricum.

Dupa cum observi mai sus, ai doua cai sigure de a esua cu succes. Aplicand-le constant vei devenii un campion al ESECULUI! Retine asadar ca exista o maniera unica de a repeta o greseala si aplic-o cu maiestrie, iar pe de alta parte te sfatuiesc sa nu inveti nimic din succesele pe care le ai, pentru ca acestea sunt pur intamplatoare! Comporta-te asa daca vrei sa ai esec si invers daca vrei sa eviti esecul- acesta putand fi primul pas catre succes!

Te incurajez acum sa-ti spui parerea printr-un comentariu sau folosind butoanele din retelele sociale disponibile mai jos poti impartasi mai departe.

 Cu energie pozitiva,
Marian

The post Esec si Succes – Cum să esuezi cu succes? 32 de sfaturi! appeared first on Marian Rujoiu.

Lecții de persuasiune și vânzări de la Lupul de pe Wall Street

$
0
0

Probabil mulți dintre voi ați văzut filmul Lupul de pe Wall Street cu personajul principal Jordan Belfort interpretat de Leonardo DiCaprio. Dacă nu l-ați văzut vi-l recomand cu cea mai mare căldură, este un film care merită văzut. Acesta de mai jos este trailerul, însă acest post este despre sistemul lui de persuasiune, după cum veți vedea mai jos. 

Dincolo de film, am fost curios să aflu mai multe despre personajul real, Jordan Belfort, și acum câteva zile m-am înscris la un webinar ținut de el. Tipul a fost mult peste așteptările mele și dacă aș parafraza o amică aș spune că dacă ar fi jucat Belfort în film, probabil ar fi luat Oscarul pentru rolul jucat în Lupul de pe Wall Street :)

Vânzarea este  o line dreaptă între închidere și deschide, care ține  de trei tipuri  încredere, spune Lupul de pe Wall Street

lupul de pe wall stret - jordan belfort

Acum trecând la fapte împărtășesc mai jos câteva din lucrurile pe care eu le-am reținut din webinar, dincolo de partea picantă în care Jordan Belfort a povestit ce-a fost real și ce nu în film.

Realitatea este că întradevăr a adunat o echipă de oameni total neinstruiți în vânzări și cu metoda lui de vânzări (Straight Line Persuasion System) a reușit să-i facă milionari. Expun mai jos ideile pe care mi le-am notat din webinar, nu neapărat într-o ordine logică :)

Despre atitudine - Lupul de pe wall street

  • ”Dacă cineva pe care-l consider mai slab ca mine poate face un milion de dolari, înseamnă că eu pot face zece” (atitudine)
  • ”Totdeauna am fost pregătit și să pierd și să câștig” (realism)
  • În prima zi în care Belfort a început pe Wall Street piața a căzut (totuși el a continuat – perseverență)jordan belfort - lupul de pe wall street

Vinzi aratând ce pierde nu neapărat ce câștigă

”Foarte mulți oameni iau decizii luând în calcul ce-ar putea pierde, așadar e mai ușor să convingi arătând în primul rând ce-ar putea pierde dacă nu iau decizii, în loc de a-i arăta beneficiile”

Istoria - Straight Line Persuasion System

Văzând că echipa lui nu vinde a văzut că aceștia erau blocați în obiecțiile pe care le ridicau clienții. Atunci a înțeles că el vedea vânzarea ca o linie dreaptă între deschidere și închidere, spre deosebire de echipa lui care vedea doar obiecțiile. Așa a luat naștere sistemul lui Straight Line Persuasion.

Vânzările sunt o line dreaptă între închidere și deschide care ține  de trei tipuri  încredere. Clientul cumpără dacă:

  1. are încredere în tine
  2. are încredere în produs
  3. are încredere în organizație
  • Straight Line Persuasion este un sistem în care mărești gradul de încredere pe fiecare din cele trei linii. Pragul critic este undeva la cifra 6 pe o scară de la 1 la 10. Astfel un bun vânzător, spune Lupul de pe Wall Street, este acela care reușește, indiferent ce obiecții i se aduce să crească gradul de încredere în persoană, în produs și organizație. Este imposibil de ajuns cu toate la maxim (la 10). Totuși una din cele trei tipuri de încredere depinde 100% de cel care vinde. Practic este sub control total și o poți duce ușor către 10. Apoi dacă-ți cunoști produsul trebuie să fii atent la toate obiecțiile pe care ți le ridică clientul pentru că acestea sunt ocazia perfectă să poți crește sistematic, în linie dreaptă, gradul de încredere în persoana ta, în produs și organizația pe care o reprezinți.
  • Oamenii vor lua decizii bazate pe emoții,(în 80% din cazuri) iar emoția este generată de gradul de încredere cumulata pe cele trei linii la care se adaugă  emoția negativă că vor pierde ceva dacă nu intră în acțiune.

Astfel Lupul de pe Wall Street și-a sistematizat strategia, apoi și-a instruit echipa și aceștia au început să vândă imediat. Probabil visul oricărui manager de vânzări sau manager de companie.

(În acest punct Jordan Belfort mi-a captat atenția. A sistematizat atât de bine, cum iau decizii clienții și ce strategie poți folosi încât m-am gândit că ar trebui să-i cumpăr programul lui offline. Probabil o să îl cumpăr, să aflu în detaliu cum poți crește încrederea pe fiecare linie, etc, însă este cam scumpuț – aproape 2000 de dolari – o colecție de cd-uri, DVD-uri un workbook, cartonașe și lecții care le primești apoi zilnic timp de vreo 90 de zile. Probabil merită. Dacă-l cumpăr o să fac o nouă sinteză).

Povestea din spatele poveștii

lupul de pe wall street - the real jordan belfordPartea cu etica, respectiv manipularea bursei, a început abia când atinsese 15 milioane de dolari. Chiar el spune că avem un creier perfect, care ne oferă răspuns la orice întrebare îi punem. El se tot întreba Cum pot să fac mai mulți bani, cum pot să fac mai mulți bani… cum pot să fac mai mulți bani…și creierul îi dădea soluțiile. Jordan Belfort, Lupul de pe Wall Street spune că ar fi trebui să-și pună întrebări diferite, nu doar legate de bani ci mai degrabă cum poate să aducă valoare :) și că și-a învățat lecția.

Belfort consideră că cel mai bun lucru care i s-a întâmplat a fost să ajungă la închisoare. În acest fel, în mod forțat, a pus stop la tot ceea ce-i făcea rău și a putut acum să-și reia viața. Acum este foarte fericit făcând ceea ce face (este speker pe vânzări și persuasiune și are un succes enorm)

Strategie în Vânzări - Lupul de pe Wall Street

Putem avea trei tipuri de abordări atunci când dorim să convingem un client:

  1. atac
  2. entuziast
  3. expert

Oamenii preferă să cumpere în primul rând de la experți, aici este miza, spune lupul de pe Wall Street. Și a dat un exemplu cu doctorii. Dacă ai ajuns în situația în care trebuie să suferi o intervenție chirurgicală cine ai vrea să o facă? Cineva care te atacă, un proaspăt absolvent entuziast sau un doctor expert în specializarea respectivă? Răspunsul este evident. Așa este și cu vânzările, oamenii preferă să cumpere și să facă afaceri cu experții în primul rând.

Cum faci să pari expert?

  1. prin tonalitate (siguranță )
  2. prin întrebările pe care le pui (expertul, asemenea doctorului înainte de a pune diagnostic, întreabă face analize, etc)
  3. prin intrarea pe aceiași lungime de undă (sentimentul real de îmi pasă de tine)
  4. carismă (tonalitate, limbajul trupului, felul cum asculți, cum întrebi și nu spune..prostii)

… si cam aici s-a terminat webinarul cu Lupul de pe wall street (cel real). Mai jos am pus și câteva videouri cu Jordan Belford și Leonardo DiCaprio. Să le vizionați cu plăcere și să vă fie de folos scurta sinteză pe care am făcut-o mai sus.

P.S. Dacă v-a plăcut apasați discret pe google plus, twitter ..sau altă rețea de socializare preferată :)


The post Lecții de persuasiune și vânzări de la Lupul de pe Wall Street appeared first on Marian Rujoiu.

Pozitivism – O poveste cu talc care să te inspire

$
0
0

Am primit ”reclamația” că weekendul trecut nu am mai postat o poveste cu tâlc, astfel că am trecut la treabă și am ales o poveste despre pozitivism și despre cum viața îți arată mai târziu că Este foarte bine că s-a întâmplat așa. Citiți povestea, aplicați morala și vedeți și filmulețul creat de mine la final, iar dacă v-a inspirat dați share mai departe :)

Povestea cu tâlc despre pozitivism

A fost odată un rege african, care avea un prieten foarte bun din copilărie. Acest prieten avea obiceiul ca, indiferent de situaţia în care se afla, fie ea bună sau rea, să spună mereu:

E foarte bine!
Într-o zi, regele şi prietenul său se aflau la vînătoare. Prietenul încărca şi pregătea armele pentru rege. Din greşeală, o armă s-a descărcat şi i-a retezat regelui buricul degetului mare de la mîna stîngă. Fără să fie impresionat de situaţie, prietenul a remarcat, ca de obicei:

„E foarte bine!”.

Regele, rănit şi urlînd de durere, a replicat:

„Nu, nu e bine deloc!” şi a ordonat ca prietenul lui să fie aruncat în închisoare.
Peste ceva timp, regele vîna într-o zonă periculoasă. A fost capturat de un trib de canibali, care l-au dus în satul lor. L-au legat de un proţap şi se pregăteau să-l pună pe foc. Dar unul dintre canibali a observat că regele nu avea buricul degetului mare. Fiind superstiţioşi, canibalii aveau ca regulă să nu mănînce pe nimeni care nu era complet întreg. Aşa că l-au eliberat pe rege. La întoarcerea acasă, regele şi-a reamintit de întîmplarea de la vînătoare, cînd îşi pierduse o parte din deget şi, cuprins de remuşcări, a ordonat ca prietenul lui să fie eliberat din închisoare.
„Ai avut dreptate”, i-a spus prietenului proaspăt eliberat.

„A fost foarte bine că mi-ai retezat buricul degetului.” şi a început să-i povestească păţania cu canibalii. Apoi îi spuse: „Îmi pare foarte rău că te-am trimis la închisoare atîta vreme. A fost urît din partea mea să fac acest lucru.”

„Nu-i adevărat“, a replicat prietenul, „Este foarte bine că m-ai închis!”
„Ce vrei să spui cu asta, că este foarte bine?!? Cum poate fi bine să stai la închisoare?”

Dar răspunsul îi deschise ochii: Dacă n-aş fi fost în puşcărie, aş fi fost cu tine şi mie nu îmi lipseşte nici o bucăţică din deget.”

Totul depinde de semnificația pe care o dăm fiecărei întâmplări. Tot ceea ce ni se întâmplă putem să considerăm că este bun sau rău. Însă, nimic nu este rău sau bun în sine, ci doar interpretarea noastră face să fie într-un anumit fel. Și eu de multe ori m-am plâns că nu este bine ce s-a întâmplat, totuși fiecare întâmplare,  mai devreme sau mai târziu, s-a dovedit a fi un lucru bun pentru mine.

Este simplu,  dacă vrei să fii mai fericit, schimbă semnificația pe care o dai lucrurilor, stă 100 % în puterea ta!

Marian Rujoiu,

Și la final un video la final despre pozitivism, bucurie, fericire și autoîmplinire

The post Pozitivism – O poveste cu talc care să te inspire appeared first on Marian Rujoiu.


Poveste cu talc despre viata – Ce oferi si ce primesti?

$
0
0

Obișnuiesc să pun periodic o poveste cu tâlc. O să o vedeți mai jos este o poveste cu talc despre viata care sper sa va pună pe ganduri  si poate să treceti la actiune:)

Dacă ai întrebări precum:

  • de ce nu sunt apreciat la adevărata valoare?
  • de ce anume cel de lângă mine nu mă mai iubește?
  • de ce nu sunt promovat?
  • de ce nu primesc un salariu mai mare?
  • de ce oamenii nu-mi acordă mai multă încredere?
  • etc

Aceste întrebări sunt foarte bune. Postez acest articol motivat de o atitudine de frustrare pe care am văzut-o des, în care oamenii se plâng că nu primesc în viața atât cât ar trebui, ar merita sau ar fi corect. Citiți mai jos o poveste cu talc despre viata  iar apoi morala, pentru că intru în câteva detalii pe care ai putea să le găsești foarte utile.

Poveste cu talc despre viata- cele 10 cani de vin

Undeva, într-un sat sărac din îndepărtata Japonie, trăiau mai mulţi oameni în vîrstă, iar viaţa lor se împărţea între munca la cîmp şi discuţiile pe care le purtau cînd vremea era prea rece pentru a munci.

Aşa că zece bătrîni singuri din sat s-au decis să sărbătorească împreună seara Anului Nou, cu o cană de vin cald în mînă, ca să se bucure de poveşti şi de vorbe de duh.

Dar cum niciunul dintre ei nu avea suficient vin pentru a le da tuturor de băut, ei au vorbit şi au fost toţi de acord să aducă fiecare cîte un ulcior de vin, iar apoi să pună vinul laolaltă într-un vas mare, ca să-l încălzească şi să-l bea toată seara împreună.

Zis şi făcut. S-au despărţit şi, mergînd fiecare spre casa lui, pentru a aduce vinul, fiecare bătrîn s-a gîndit:

Vinul meu este mult prea bun ca să-l amestec cu vinul lor! Nimeni nu va şti dacă eu nu voi turna în castronul comun vinul meu atît de bun. Nu se va observa nimic şi oricum vinul celorlalţi va fi destul de bun. Va fi bine aşa. Voi duce în schimb o cană de apă.

Şi s-au reîntîlnit bătrînii, în ajunul Anului Nou. Fiecare a adus cu el cîte un ulcior, au turnat conţinutul ulcioarelor, cu mare ceremonie, într-un vas mare, pus pe foc, pentru a-l încălzi. S-au pregătit pentru poveşti şi s-au strîns în jurul vasului, privindu-se pe furiş.

Cînd conţinutul vasului s-a încălzit, s-au aşezat pentru a-şi depăna poveştile, fiecare cu cîte o cană cu apă fierbinte în mînă.

Poveste cu talc despre viata din Japonia

Morala: Dă primul de la tine, înainte de a te aştepta să primeşti ceva de la ceilalţi.

Vedeți, cumva ne mirăm că nu primim îndeajuns. Aș vrea să rețineți un lucru:

De cele mai multe ori viața îți oferă maximul din ceea ce deja ai oferit!

Să ne gândim puțin la relația de cuplu

Este același lucru. De exemplu, avem încredere să ne urcăm într-un autobuz condus de un necunoscut, avem încredere să mergem într-0 mașină, în timp ce de pe contrasens vin mii de mașini. Tacit, acordăm încredere acestor oameni și multor altora, cum ar fi medici, profesori, traineri, zidari, constructorilor de utilaje. Prin tot ceea ce facem, direct sau indirect  acordăm încredere probabil zilnic unui milion de oameni, fără măcar să-i cunoaștem….însă nu acordăm încredere persoanei de lângă noi. Cât de trist și de adevărat poate fi acest lucru uneori.

Întorcându-ne puțin la povestea cu talc despre viata, în relațiile personale și profesionale există trei moduri de a oferi, încredere, iubire, devotament, recunoștință, prietenie, compasiune, înțelegere, atenție, recompensă, etc

  • Nivelul 1 – Nivelul unu, este de fapt acela în care nu oferim nimic. Ați observat poate acest lucru la unii sau mai mulți copii la vârsta de 2-3 ani, când aceștia spun: Vreau A sau B și nu vreau să dau nimic la schimb. Vreau și punct, dacă nu-mi dai țip! Acesta este nivelul unu, acela în care ne așteptăm să primim, iar dacă nu primim, într-un mod propriu fiecăruia, începem să ne plângem și să țipăm. Vrem iubire, vrem recompensare, vrem apreciere, vrem pur și simplu și reacționăm agresiv dacă nu primim.
  • Nivelul 2 este acela în care devii mai rezonabil – Schimbul. Schimbul se referă la situația în care acorzi încredere, doar dacă ți se dă încredere, iubești doar dacă ești iubit, muncești doar dacă ești plătit, zâmbești doar dacă primești un bonus în plus, acorzi atenție, doar dacă ți se acordă atenție. Cotidianul de cele mai multe ori ne împinge către acest tip de relații în care calculăm ce am primit și vedem dacă ceea ce oferim înapoi este meritat sau nu. Evident evaluările sunt subiective, însă principiul este același: Dacă tu faci A eu fac B….sau pentru că tu nu ai făcut A nici eu nu fac B.
  • Nivelul 3 – singurul care întradevăr funcționează se numește a oferi necondiționat. Abia aici lucrurile prind contur și putem vorbi de relații autentice. Aici oferim nu pentru a primi ceva în schimb, oferim pur și simplu. Oferim încredere, oferim pasiune, oferim atenție, oferim devotament. Acest nivel este despre a oferi fără a aștepta neapărat ceva la schimb.

Ghiciți ce se întâmplă?

De regulă, nivelul pe care operăm, la nivel general va fi și nivelul pe care vom primi, ca maxim. Adică, dacă întotdeauna oferim ceva condiționat (nivelul 2) îi obișnuim și pe ceilalți să ne ofere condiționat și la cel mai mic hop, când una din părți face calcul și nu-i dă prea bine, ce se întâmplă? Coboară întreaga relație la nivelul 1.

Discutam cu un bun prieten acest tip de abordare și mi-a spus:

Bine Marian, însă ce garanție am eu, că dacă operez la nivelul 3, voi primi același lucru la schimb?

Răspunsul meu este simplu. Când vrei garanții sau ceva la schimb, deja am căzut de pe nivelul 3 pe 2, care în scurt timp ne poate duce la 1.

De acord cum mine s-a gândit că nu a pus bine întrebarea și a reformulat:

Și ce fac dacă eu continui să ofer și partea cealaltă (angajat, angajator, soț, soție, prieten) nu oferă nimic niciodată?

Bună întrebare, recunosc. Explicația este însă simplă.

Da, nu avem vreo garanție că primim ceva la schimb, Nu înseamnă ca cealaltă parte ne va răspunde la fel, însă acesta este și secretul acțiunii pe nivelul 3. Trebuie să ieșim din această abordare analitică și comparativă. Însă, dacă vrem să fim analitici pot răspunde simplu: Întradevăr nu ai nici o garanție, nu există nici un motiv pentru care 100% ți se va răspunde la fel, însă este singura cale. Dacă vrei să-ți creezi șansa să  primești de nivel trei sau doi, trebuie să oferi doar de nivel 3. Calea de mijloc (nivelul 2)este păcătoasă pentru că întotdeauna se compară mere cu pere și se ajunge la nivelul 1.

A dărui (nivelul 3), emoțional, rațional, cum doriți să considerați, este singura cale și de cele mai multe ori, viața, partenerul prietenii, vor tinde să se alinieze la nivel inconștient cu tine. Puteți să vă gândiți și la ceea ce spunea Ghandi: Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Altă cale nu există!

Asemenea celor din poveste, acționăm la nivelul 1 sau 2 și ne așteptăm să primim minim 2. Nu vom primi  de multe ori nici măcar  2,  de multe ori vom prim doar 1, iar ceea ce primim este un rezultat al acțiunilor noastre, sau al maximului pe care acțiunile noastre îl oferă.

Am început acest articol cu o serie de întrebări.

Oricât de incomod ar suna răspunsul este legat de nivelul la care acționezi, 1, 2 sau 3 și nu este o chestiune de ore sau zile, este o chestiune de ”filosofie de viață”. Vei vedea că este ușor să acționezi la nivelul 3, trebuie doar să repeți și pe măsură ce o să o faci mai des, în aceeași măsură îți va veni mai ușor. Nu mai spun că există și o veste foarte bună, această strategie (nivelul 3) nu generează stres, ci din contră stare de bine și fericire.

Așadar, ori de câte ori ești nemulțumit de ceea ce ai primit, este contraproductiv să identifici în ceilalți motivele, cel mai eficient, este să te întrebi Ce ai fi putut să oferi și nu ai oferit! Ce ai putea face tu, ce ai putea oferii tu?

Evident acest a oferi, trebuie să fie personalizat, pentru că poți să oferi TOTUL….mai puțin ceea ce ei au nevoie, deci trebuie să arunci un ochi și la nevoile celorlalți, nu le judeca, înțelege-le și dacă poți fă și ceva în acest sens.

Aș mai scrie, însă mi se pare că este sensibil ceea ce scriu, ori rezonăm ori nu rezonăm  :) și prefer să nu mai scriu și mai degrabă să te rog să-ți pui trei întrebări:

  1. Ce ai putea face tu zilnic (și nu faci acum) astfel încât în relația de cuplu pe care o ai (sau o să o ai) să acționezi la nivelul trei ?
  2. Ce ai putea face la serviciu (și nu faci acum) astfel încât să acționezi permanent la nivelul 3 ?
  3. Ce ai putea face cu cei din jurul tău mai mult astfel încât să ridici relațiile la nivelul 3?

Notează minim 3 idei la fiecare întrebare și poate fi un început fantastic. Apoi amintește-ți ori de câte ori ai o problemă, nu-i mai judeca aspru pe ceialalți, pentru că nu câstigi nimic, întreabă-te..cei ai putea face tu?, să fii cel puțin la fel de exigent cu tine!

Share celor dragi mai departe :) folosind butoanele de mai jos sau adăugați un comentariu cu părerea voastră :)

The post Poveste cu talc despre viata – Ce oferi si ce primesti? appeared first on Marian Rujoiu.

Vanzari catre clienti mari – Unitatea de luarea a deciziilor

$
0
0

Atunci cand vorbim de vanzari catre clientii mari vorbim automat de identificarea decidentului. Cu cat tratam cum mai mare atentie Unitatea de luare a deciziilor, si nu doar decidentul, cu atat ne cresc sansele mai mult.

Identificarea decidentului este o problemă mult dezbătută. Nu de puţine ori, am fost martorul unor discuţii între managerii de vânzări şi agenţii de vânzări, în care managerii spuneau că: „totul constă în identificarea decidentului; odată ce ştii cine decide, ai vândut”. Sunt de acord cu acest manager doar în mică măsură. Vânzătorii profesionişti, care sunt negociatori experimentaţi, ştiu însă că identificarea decidentului nu este totul.

Vă voi explica în acest capitol cum să declanşați decizia, mai mult decât a identifica decidentul. Veți înţelege că există, de fapt, o unitate de luare a deciziilor – ULD, şi veți învăţa să operați cu această unitate cand faceti vanzari catre clientii mari. Ca de obicei, voi lucra pe un exemplu pentru a fi mai uşor de înţeles această unitate. De reţinut că această unitate de luare a deciziilor este validă când avem de-a face cu o companie care are mai mult de un angajat, cu toate că şi aici este discutabil.

Voi lua exemplul unui spital, fie el privat sau public, iar agentul de vânzări trebuie să vândă acelui spital anumite medicamente. Folosesc acest exemplu întrucât de curând am ţinut un training la o companie cu profil medical, care a validat 100% această unitate şi a catalogat-o mai mult decât aplicabilă.

 

Astfel, din unitatea de luare a deciziilor ULD fac parte următoarele elemente:

-       cerberii

-       decidentul

-       utilizatorul

-       beneficiarul

-       achiziţiile

-       influenţatorii

 

Prin urmare, sunt 6 elemente pe care le găsiţi descrise mai jos.

 

Cerberii

Aceştia, după cum spune cuvântul, sunt paznicii companiilor. Sunt secretarele, portarii, femeile de serviciu, asistenţii manageri etc. Sunt acele persoane care stau în calea ajungerii la decident. De regulă, aceşti cerberi au informaţii mai mult decât preţioase. Ați fi uimiți de câte lucruri puteţi afla de la un portar.

Folosind o exprimare populară, pot spune că, în cazul unui spital, aceşti cerberi îţi mănâncă sufletul. Dacă portarul nu vă lasă să intrați, deja aveți o problemă, iar, dacă persoana din secretariat nu vă programează o întâlnire cu managerul spitalului, din nou aveți o problemă. Aceşti cerberi sunt persoanele care vă pot opri să ajungeți la decident. De asemenea, ele vă pot „ajuta” ca, odată ce ați ajuns la decident, să nu vă recomande sau, din contră, să vă recomande cu căldură.

Aceşti cerberi vă pot ajuta să aflați informaţii esenţiale, vă pot programa întâlniri la un moment oportun pentru dumneavoastră şi manager sau mai pot strecura managerului, printre rânduri, că sunteți o persoană tare de treabă. Cu aceşti cerberi trebuie să întreţineți relaţii permanente: înainte de a lega o relaţie, după ce ați legat relaţia şi după ce ați terminat relaţia. Aceşti cerberi, după cum vedeți, vă pot ajuta, vă pot încurca sau pot juca rolul unor influenţatori, lucru pe care îl puteţi vedea mai jos.

Cu cerberii trebuie să vă împrieteniți, puteți folosi şi mici cadouri, o ciocolată sau o cutie de bomboane. Atenţie, să nu faceți greşeala să legați o relaţie de cadouri cu ei! Trebuie, mai întâi de toate, să legați cu ei o relaţie umană, să le cunoaşteți viaţa, să le ascultaţi problemele, să-i sfătuiți şi să-i ajutaţi în cazul în care au nevoie.

 

Decidentul

Decidentul este persoana care ia decizia. Sunt fel şi fel de decidenţi, unii care ţin mai puţin seama de ce se întâmplă în instituţie, alţii care ţin mai mult seama. Aceşti decideţi sunt cei mai în măsură să dea ok-ul pe colaborarea dintre voi. Ei pot spune uneori un da hotărât, un nu hotărât, pot spune că se mai gândesc sau, în cel mai nefericit caz, nici nu vor să vă asculte. Decidentul este, de regulă, managerul spitalului sau directorul administrativ, de obicei persoana care are dreptul ultimei semnături.

În cele mai multe cazuri, Decidentul nu decide singur. El ţine cont de părerea cerberilor sau poate fi influenţat de părerea acestora. El poate fi influenţat, de asemenea, şi de utilizatorii produsului respectiv, precum şi de cei care beneficiază direct de produs. Decidenţii pot fi influenţaţi şi de vechi prieteni sau de familie, de asemenea.

Nu în ultimul rând decidenţii sunt influenţaţi şi de departamentul de achiziţii care trebuie să se ocupe de procedura de contractare. Cu cât instituţia va fi mai mare, probabil şi responsabilitatea decidentului este crescută. Paradoxal însă, de multe ori, sunt o mulţime de decidenţi care aşteaptă, înainte de toate, un consens din partea tuturor factorilor implicaţi. E mai sigur pentru ei, mai ales în cadrul instituţiilor publice. De exemplu, el cere un referat de necesitate din partea utilizatorilor (medici, asistente), îl pasează cerberilor, care trebuie să ducă la îndeplinire sarcina prin intermediul departamentului de achiziţie). Nu există un traseu instituţional unic pe care dumneavoastră să-l ştiți în prealabil, fiecare instituţie are propriul ei traseu al hârtiilor, al relaţiilor şi al contractărilor. Dumneavoastră va trebui să identificați această unitate decizională şi să vă lămuriți cum funcţionează aceasta, urmând să acţionați în consecinţă. Atenţie, de cele mai multe ori, de la cerberi puteţi afla aceste lucruri esenţiale!

 

Utilizatorii

Utilizatorii au şi ei un rol cheie. Aceştia sunt cei care pot construi real sau artificial. Ei pot spune: „am nevoie de acest produs, acest produs nu e bun sau, din contră, acest produs este foarte bun”. Utilizatorii din cadrul unui spital sunt medicii, asistentele. Aceştia sunt cei care lucrează cu produsele voastre sau cu ale concurenţei. De foarte multe ori, părerea lor este crucială. La fel ca şi cerberii, aceşti utilizatori vă pot ajuta, vă pot încurca sau pot influenţa decidentul. De multe ori, aceşti utilizatori, realist vorbind, preferă să lucreze cu anumite produse pentru că ei cunosc furnizorul produsului respectiv şi au o relaţie cu acesta. De cele mai multe ori, aceşti utilizatori sunt subiectivi şi nu puţine sunt cazurile în care, dacă nu sunt consultaţi, aceştia reacţionează foarte agresiv. Atenţie, deci, identificați aceşti utilizatori, salutați-i, vizitați-i şi legați o relaţie cu ei. Aceştia pot convinge foarte uşor decidentul că este nevoie de dumneavoastră sau la fel de uşor îl pot convinge că aveți produse foarte proaste şi ar trebui să fiți schimbat.

 

Beneficiarul

Beneficiarul este, în cazul spitalului, pacientul. Acesta poate avea o bună părere despre produsele dumneavoastră sau din contră. Este drept că, pe moment, părerea beneficiarului poate fi ocolită, însă, pe termen lung, contează foarte mult şi aceasta. În unele cazuri, beneficiarul poate să nu fie de acord cu utilizarea produselor companiei dumneavoastră. Acesta îşi poate expune părerea în faţa medicilor, chiar dacă habar nu are despre ce vorbeşte.

Un exemplu mai bun, în acest caz, este omul care se duce la un magazin şi cere un anumit produs pentru că i-a văzut reclama sau pentru că îi place lui acel produs. În acest fel, managerul este supus la presiunea beneficiarului, el fiind constrâns cumva să aibă în magazin produse solicitate de beneficiar. În cazul beneficiarului, pot şi agenţii de vânzări să aibă un rol, însă rolul cel mai mare îi revine departamentului de marketing al companiei. Cert este că, având un marketing bun, puteţi vinde mai mult ca agent de vânzări. Din această unitate de luarea a deciziilor face parte şi beneficiarul, trebuind astfel întreprinse demersuri şi în acest sens, chiar dacă beneficiarul nu este prezent în acel moment al negocierii.

Achiziţiile

Agenţii de vânzări începători neglijează foarte mult acest lucru. Nu de puţine ori, se trezesc că au convins decidentul şi, după ce se trece la îndeplinirea procedurilor, constată că au pierdut licitaţia. Acest lucru nu se întâmplă neapărat din cauza faptului că au avut un preţ prea mare. Pot să piardă din cauza lipsei unui act, din cauza unei formulări greşite sau pentru că nu au precizat anumite lucruri. Departamentul de achiziţii vă poate ajuta, de cele mai multe ori, neoficial.

Se vorbeşte uneori de mită în acest caz. Aş fi nerealist să spun că mita nu există. Există, mai ales în domeniul public. Mita însă poate fi mai mare sau mai mică, poate să îmbrace forma unei relaţii umane. Să fiți prietenul lor poate valora de multe ori mai mult decât banii. Sunt locuri, însă, unde mita nu funcţionează, astfel că trebuie să jucați cu ei la nivelul relaţiei umane, cumulate cu mici atenţii: flori, ciocolată, bomboane etc.

Departamentul de achiziţii vă poate ajuta să vă întocmiți un dosar bun. Vă poate da, de asemenea, şi informaţia preţioasă privind competitorii care mai pot veni, inclusiv ofertele pe care aceştia le fac de obicei. Dacă ați lucrat în domeniu, ştiți că aceste informaţii valorează enorm. De multe ori deciziile se iau de aici. Sunt decidenţi care lasă totul în seama departamentului de achiziţii, sunt însă şi decidenţi care trasează sarcini precise acestuia.

 

Influenţatorii

Influenţatorii au şi ei rolul lor – şi nu unul foarte mic. Influenţatorii sunt cei care influenţează decidentul. Aceştia pot face parte din unitatea de luare a deciziei (cerberi, utilizatori, beneficiari sau achiziţii), însă pot fi şi oameni simpli din instituţie sau companie. Mai mult decât atât, puteţi identifica influenţatori şi în afara instituţiei, oamenii care au legătură cu instituţia respectivă. Atenţie la influenţatori: ei, ca şi ceilalţi, vă pot ajuta, vă pot încurca sau pot influenţa decidentul.

De reținut – Sfaturi despre cum să lucrați cu ULD – Unitatea de Luare a Deciziei

 

  • Legați o relaţie umană cu toţi cei din ULD – 6!
  • Când decidentul este nehotărât, nu mai insistați asupra lui, insistați asupra cerberilor, utilizatorilor şi achiziţiilor; chiar şi atunci când aveți un contract şi aveți o bună relaţie cu decidentul, legați o relaţie şi cu ceilalţi; nu se ştie cât timp va fi acel decident acolo şi nu se ştie când un competitor de-al vostru va încerca să lege o relaţie cu ei.
  • Relaţia cu ULD nu garantează 100% rezultate, însă declanşează un mecanism care vă apropie cât mai mult de 100%.
  • Folosind acest mecanism, rezultatele cresc considerabil, acesta poate fi diferenţa dintre dumneavoastră şi ceilalţi competitori. Din experienţă, vă spun că sunt foarte puţini agenţi care pun preţ pe această formulă, în primul rând pentru că n-o cunosc şi nu sunt conştienţi de puterea ei; ULD este funcţional, mai ales atunci când avem de-a face cu o companie sau o instituţie mare. Poate îmbrăca şi forme mai mici, adică cerberii să fie tot una cu achiziţiile sau atunci când cerberii sunt şi utilizatorii. Această schemă este orientativă, îmbrăcând o formă sau alta, în funcţie de organizatie.

 Suplimentar vă recomand:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

The post Vanzari catre clienti mari – Unitatea de luarea a deciziilor appeared first on Marian Rujoiu.

Succesul se invată – TU, de neoprit! Planul tău de ascensiune!

$
0
0

Am filmat două videouri scurte despre Tu, de neoprit. Am fost motivat de multele situații în care oamenii așteaptă rezultate în viața lor și în ciuda tuturor planurilor bune fie dau greș fie nu se apucă de nimic, nu trec la acțiune.

Succesul se învață, este o abilitate pe care o deprindem asemenea mersului în picioare, scrisului sau cititului. Odată ce înveți principiile și exersezi, devine simplu.

  • De ce oamenii nu trec la acțiune și cum ai putea sa treci la acțiune?
  • Cum poți să eviți greșeli și să folosești strategii de succes?
  • De ce nu ne punem deciziile în practică?
  • În ce fel te încurcă planul detaliat?
  • Ce ai putea face concret?

Din primul video  de mai jos vei afla răspunsurile la toate aceste întrebări structurate sub forma 5 pași simpli pentru ca tu să fii de NEOPRIT.
Acești pași sunt utili pentru succesul tău, atât în dezvoltarea personală cât și in dezvoltarea profesională. Vizionându-l vei descoperi ce pas ai sărit pana acum. Poate chiar pasul 1!

În videoul 2 îți voi oferi și 5 instrumente ajutătoare pentru succesul tău care-ți vor servi în mod direct la:

  • aflarea momentul cel mai potrivit să iei startul
  • cum să-ți menții motivația
  • cum să generezi rapid rezultate
  • cum poți folosi ajutor extern
  • cum să faci să te bucuri de succesul tău

Video partea 1 – Tu, de neoprit!
5-pași pentru succesul tău imediat

Video partea 2 – Tu, de neoprit!
5-ingrediente pentru succesul tău

Pentru succesul tău, al meu sau al celor din jur acum poți să treci la acțiune după cum urmează

  • notează undeva la indemâna ta cei cinci pași și cele cinci ingrediente să-ți fie ușor să ți le amintești și TRECI LA ACȚIUNE!
  • oferă-mi din inimă un Like sau share acestui articol (mă ajuți în îndeplinirea misiunii mele)
  • dezvolt un program, Personal Power, pentru succesul tău. Dacă vrei să fii anunțat cât toate detaliile sunt gata lasă-ți datele de contact prin click aici!

 

The post Succesul se invată – TU, de neoprit! Planul tău de ascensiune! appeared first on Marian Rujoiu.

Poveste cu talc despre frica de libertate si necunoscut

$
0
0

În acest weekend vă ofer o poveste cu talc scurtă despre frica noastră de a alege, despre frica de libertate și despre anihilarea propriului potențial.

Poveste cu talc despre frica de libertate

Într-o ţară aflată în război, era un rege care înspăimânta pe prizonierii săi, nu-i omora…

Îi ducea într-o sală în care era un grup de arcaşi de o parte şi o uşă imensă din fier de cealaltă parte, deasupra căreia se vedeau sculptate figuri acoperite de sânge ….

În această sală, îi punea să formeze un cerc şi le spunea: puteţi alege între a muri săgetaţi de arcaşii mei sau a trece prin această uşă…

În spatele acestei uşi EU VĂ VOI AŞTEPTA…Toţi alegeau să fie omorâţi de arcaşi…

După terminarea războiului, un soldat care servise în slujba regelui mult timp, se adresă regelui:

- Sire, pot să vă întreb ceva?

- Spune, soldatule.

- Sire, ce se află în spatele uşii?

Regele îi răspunse:

-Mergi şi vezi tu însuţi!!!

Soldatul deschise înspăimântat uşa şi, pe măsură ce o făcea, intrau raze de soare şi lumina invadă sala… Şi, în cele din urmă, surprins, descoperi…că uşa se deschidea în faţa unui drum care conducea spre LIBERTATE !!!

Soldatul, vrăjit, îşi privi regele, care îi spuse:

- Eu le dădeam ocazia să ALEAGĂ dar, din teamă, preferau să moară decât să rişte să deschidă această uşă!!!

Câte uşi nu deschidem de teama de a nu risca?
 De câte ori nu ne pierdem libertatea şi murim înlăuntrul nostru, doar pentru că ne este teamă să deschidem uşa visurilor noastre?
Lipsa de încredere în noi, lipsa forței interioare, lipsa curajului de a oferi sau de a fi, a simți și a face sunt doar câteva elemente care ne țin în loc pentru a deveni de neoprit.

Frica de libertate - gandhi

 

 

The post Poveste cu talc despre frica de libertate si necunoscut appeared first on Marian Rujoiu.

Poveste cu talc despre oportunitati

$
0
0

Daca nu vedem oportunitati, inseamna ca ele nu exista?

Prin anii 1800 doi vanzatori de pantofi au plecat cu o corabie sa isi deschida o afacere in Africa.

Aceștia doi nu se cunosteau dar au ajuns amandoi in acelasi timp in Africa si au inceput sa cerceteze pe acolo diferite oportunitati despre vanzarea de pantofi.

Dupa o saptamana trimit fiecare cate o telegrama acasa.

Primul scrie asa:

“Aici situatie dezastruoasa.

Africanii nu poarta pantofi.

Nu trimiteti marfa!”

Primul vanzator
Primul vanzator

Iar al doilea scrie:

“Aici situatie extraordinara.

Africanii nu au pantofi deloc.

Trimiteti cantitate dubla de marfa!”

Al doilea vanzator
Al doilea vanzator

Tu care vanzator esti, cauti si vezi oportunitati?

Câte oportunitati nu trec pe lângă noi tot timpul doar pentru că nu suntem antrenati să le vedem?

Oportunitățile sunt la tot pasul fie că vorbim despre:

Nu vezi oportunități, atât de des cât ți-ai dori? Nimic mai simplu, antreneaza-te.

Antrenament înseamnă ca si cum ai face un sport, cu cât o vei face mai des cu atât vei  fi mai bun.

Iar acum cu ocazia venirii in Romania  lui Jordan Belfort (Adevaratul Lup de pe Wall Street) nu doar ca va invit la marele eveniment,  vă ofer și câteva citate care să vă inspire :)

9.Lucrul acela pe care te concentrezi, spre acela te indrepti

2. In mare parte, succesul are legatura cu abilitatea de a trece la actiune si a nu amana

1. povestea citatbelfort

8.Abilitatea de a vinde e totul in viata

6. Oamenii bogati, oamenii de succes, magicienii, se implica atunci cand vad o oportunitate serioasa. Oamenii saraci sunt foarte inceti in a lua decizii. Ei lasa oportunitatile sa le treaca pe deasupra capului.

13.Daca vrei sa ai succes, incepe sa te porti ca un om care are succes. Incepe sa gandesti ca si cum ai avea succes, incepe sa te imbraci ca si cum ai avea succes, incepe sa vorbesti ca si cum ai avea succes.

Lupul de pe wall Street Romania

The post Poveste cu talc despre oportunitati appeared first on Marian Rujoiu.

Viewing all 152 articles
Browse latest View live